Vakar šalyje buvo paskelbta, kad mažmeninės prekybos apimtys kaip ir prognozuota kilo 0,6 proc. Taip pat statistika parodė, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nežymiai išaugo nuo 269 tūkst. 274 tūkst. (prognozė 270 tūskt.). Šiandien ryte Vokietijoje paaiškėjo, kad preliminarus antrojo ketvirčio BVP augo 0,4 proc. (prognozė +0,5 proc.), o pirmąjį šių metų ketvirtį šis rodiklis didėjo 0,3 proc. Šiandien Europoje bus svarbus įvykis – euro zonos finansų ministrų posėdis. Jo metu bus sprendžiama, ar duoti teigiamą sprendimą Graikijai dėl finansinės paramos, kad šalis galėtų vykdyti įsipareigojimus. Tačiau iki šio susirinkimo vietos politikai parlamente turi visą šį reformų rinkinį patvirtini, priešingu atveju Europos lyderiai jį atmes ir Graikijai gali prireikti papildomos trumpalaikės paskolos. Taip pat įpusėjus dienai investuotojai lauks euro zonos preliminaraus metinio antrojo ketvirčio BVP (prognozė +1,3 proc.). Už Atlanto bus žvelgiama, kaip pasikeitė JAV vartotojų pasitikėjimas ekonomikos padėtimi bei pramonės produkcijos apimtys.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų kursas beveik nepasikeitė nuo dieną prieš tai buvusio ir išliko ties 1,1150 riba. Vakar Vokietijos metinis infliacijos lygis išliko kaip ir prognozuota ties 0,2 proc. riba. O šiandien pastarasis rodiklis atspindės euro zonos situaciją. Tikimasi, kad regione infliacija bus be pokyčio ties 0,2 proc. lygiu. Nors šiandien pagrindinių valiutų kursas šiek tiek traukiasi, ieškant krypties ties 1,1145 lygiu, tačiau jeigu pasitvirtins regiono BVP rezultatas ar jis bus geresnis, ši informacija gali atgaivinti eurą prieš JAV dolerį ir kilstelėti jo vertę. Žinoma, valiutų poros svyravimui turės kalbos dėl Graikijos. Jeigu vietos politikai spės patvirtinti reformas, tai papildomos paskolos Graikijai nereikės, kuri dar labiau pagilintų įsiskolinimų naštą. Taigi reikia tikėtis, kad viskas eis sklandžiai ir Graikija sulauks teigiamo atsakymo iš euro zonos finansų ministrų posėdžio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną dar neprasidėjus prekybos sesijai laivybos kompanija „Tallink Grupp“ paskelbė antrojo ketvirčio veiklos rezultatus. Pastarieji aktyviai pritraukė investuotojų dėmesį, akcijos vertei šoktelint net 5,4 proc., o apyvartai pozicijoje viršijant 417 tūkst. eurų. Per šiuos metus bendrovė stengiasi įgyvendinti daug priemonių, kurios efektyvina veiklą. Antrąjį šių metų ketvirtį bendrovės pajamoms didelį efektą darė padidėjęs laivybos srautas tarp Suomijos ir Estijos (keleivių +4,8 proc.; krovinių +19,9 proc. lyginant su praėjusiais metais), kuris pajamas būtent iš šios srities padidino 6,3 proc. Šiandien ryte buvo paskelbta, kad komunalinių paslaugų bendrovė „City Service AS“ prekybą savo akcijomis atnaujins rugpjūčio 17 dieną. Bendrai vakar dieną Baltic Benchmark indeksas kilo net 1,18 proc., didžiausią įtaką indeksui darant „Tallink Grupp“ ir „SAF Tehnika“ (+2,67 proc.) bendrovėms. Penktadienį numatyta, kad bendrovės „Lietuvos dujos“, „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamyba“ paskelbs šių metų šešių mėnesių veiklos rezultatus. Iki prekybos sesijos ši informacija nebuvo papublikuota, todėl, tikėtina, ją išvysime tik po prekybos valandų.