Vakar vykusio D. Britanijos centrinio banko susitikimo metu palūkanų normos, kurios siekia 0,5 proc., ir kiekybinio skatinimo apimtys (375 mlrd. svarų sterlingų) pakeistos nebuvo. Tokio sprendimo rinkoje laukta, todėl EUR/GBP kursas beveik nepakito. Tiesa, po daugiau nei valandos ECB spaudos konferencijos metu ECB vadovas M. Draghis „pabrangino“ eurą. Šįryt EUR/GBP kursas svyruoja ties 0,836 svaro sterlingų už eurą. ECB taip pat nepakeitė bazinės palūkanų normos, siekiančios 0,25 procento. Indėlių norma irgi išliko nepakitusi (0 proc.). Spaudos konferencijos metu ECB vadovas M. Draghis užsiminė, kad reikia laiko, kad pinigų politikos įrankiai pradėtų veikti, todėl kol kas yra pernelyg anksti kalbėti apie papildomas ekonomikos skatinimo priemones. Užuominomis paremta pinigų politika (angl. forward guidance) nepakeista - siekiant paremti regiono ekonomikos atsigavimą, bazinė palūkanų norma išliks esamame lygyje tiek ilgai, kiek reikės.! ECB vadovas buvo atsargus, kalbėdamas apie euro zonos būklę. Ekonomikos augimo rizikos regione išlieka, o infliacijos lygis nekelia grėsmių ECB vykdomai pinigų politikai. Priminsime, kad sparčiai mažėjanti infliacija buvo viena pagrindinių priežasčių, lėmusių ECB sprendimą sumažinti palūkanas prieš mėnesį. Po spaudos konferencijos euras JAV dolerio atžvilgiu brango maždaug 0,7 proc. iki 1,366 JAV dolerio už eurą.

JAV verslui sparčiau kaupiant atsargas, ekonomika liepos-rugsėjo mėnesiais augo 3,6 proc., palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus. Tai reiškia, kad augimas yra net 0,8 proc. spartesnis negu manyta anksčiau.

Baltijos šalių rinkose akcijų pasiūla vis dar viršija paklausą, o tai neleidžia indeksų reikšmėms didėti (OMXV -0,01 proc., OMXT -0,4 proc.). Aktyviausiai Vilniaus biržoje prekiauta TEO LT akcijomis, kurios pigo 0,53 proc. iki 0,749 euro (134 tūkst. eurų apyvarta). „Aprangos“ vertybinių popierių perleista už beveik 100 tūkst. eurų, o kaina nepakito (2,52 euro). Taline „Olympic Entertainment Group“ (0 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (-3,14 proc.) bendra apyvarta buvo net 1,4 mln. eurų. Įdomu tai, kad artėjant savaitės pabaigai apyvartos dažnai yra linkusios mažėti, tačiau šią savaitę yra priešingai – investuotojai antroje savaitės pusėje tampa aktyvesni. Kaip jau rašėme anksčiau, akcijų kursų mažėjimus siejame su mokestiniais pakeitimais ir neigiamomis tarptautinėmis nuotaikomis. Tiesa, kai kurių bendrovių, pavyzdžiui „Aprangos“ ir TEO LT vertybiniai popieriai, regis, jau tampa atsparesni minėtiems veiksniams! . Tai gali reikšti apie atsirandantį balansą tarp norinčių parduoti ir pirkti.