Prekybos sesija ir vėl buvo sėkmingiausia energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijoms (sektoriaus pokytis S&P 500 indekse +1,28 proc.). Naftos kaina vakar laikėsi stabiliai, o šįryt nedaug kyla (WTI rūšies – 34,79 JAV dolerio už barelį).

Šiandien investuotojų dėmesio centre – nauja JAV darbo rinkos informacija. Prognozuojama, kad vasarį JAV sukurta 195 tūkst. naujų darbo vietų, t.y. 29 proc. daugiau negu pirmąjį metų mėnesį. Nedarbo lygis, manoma, išliko 4,9 proc., o vidutinio valandos darbo užmokesčio augimas sulėtėjo iki 0,2 proc. (+2,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai).

Savaitei baigiantis optimizmą išlaiko ir investuotojai Azijoje (Japonijos NIKKEI 225 +0,32 proc.,
09:45 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,50 proc.).

Šeštadienį prasideda Kinijos Nacionalinio Liaudies Kongreso kasmetinė sesija, kurios metu įprasta patvirtinti naujus įstatymus, paskelbti pagrindinius planus ekonomikos, gynybos, aplinkosaugos ir kitose srityse.

Primename, kad 2015 m. Kinijos ekonomika augo 6,9 proc. – lėčiausiai per pastaruosius 25 metus. Šviesesnį penktadienį žada ir šįryt kylančios Europos akcijų indeksų ateities sandorių vertės (vakar EURO STOXX 50 -0,31 proc., Vokietijos DAX -0,25 proc., Jungtinės Karalystės FTSE 100 -0,27 proc.).

Baltijos šalių biržose optimizmas nesisklaido ir, nors Vilniaus ir Rygos indeksų reikšmės
smuktelėjo, visos aktyviausiai prekiautų bendrovių akcijos pabrango (OMXV -0,07 proc., OMXR
-0,43 proc., OMXT +1,12 procento).

Didžiausiu prekybos aktyvumu ir kainų pokyčiais ir vėl išsiskyrė Estijos bendrovių akcijos. „Tallink Grupp“ (+0,76 proc.) pranešė, kad vasario mėnesį keleivių pervežimas augo 3,3 proc., o krovinių ir keleivių transporto – atitinkamai 7,9 proc. ir 5,7 procento.

Didžiausias keleivių srauto augimas buvo tarp Latvijos ir Švedijos (+24,7 proc.) bei Estijos ir Švedijos (+21,6 proc.). Vis dėlto šie maršrutai sudaro gana mažą bendrovės pervežamų keleivių dalį, t. y. tik 17 procentų. Laukdami dividendų siūlymo investuotojai toliau kėlė „Olympic Entertainment Group“ (+1,05 proc.) akcijų kainą.

Tikimasi, kad bendrovė galėtų mokėti 0,10 euro ar net šiek tiek didesnius dividendus.

Taip pat buvo graibstomos stabiliu rezultatu pasižyminčios „Tallinna Vesi“ (+2,03 proc.) akcijos. 2014 ir 2015 metais bendrovė mokėjo po 0,90 euro dividendų.

Vilniaus biržoje išsiskyrė trijų bendrovių – „Šiaulių banko (+0,98 proc.), „Aprangos“ (+0,39
proc.) ir „Linas Agro Group“ (+0,60 proc.) – akcijos.

Didžiausia apyvarta pasiekta prekyboje „Šiaulių banko“ (+0,98 proc.) akcijomis, nes investuotojai jau pradeda svarstyti, kaip šiais metais įmonė dalinsis uždirbtu pelnu.

Ar vėl bus bandoma stiprinti kapitalą, dividendus paskirstant nemokamomis akcijomis, ar, įvykdžius banko „Finasta“ įsigijimą ir sustiprinus kapitalą, dividendai bus išmokami įprastu būdu?

Primename, kad praėjusiais metais bankas savo akcininkams už 100 turimų akcijų skyrė 8,6 naujas nemokamas akcijas ir išmokėjo simbolinius dividendus