JAV akcijų rinkų investuotojai taip nesureikšmino Europoje paskelbtos informacijos, rinkose nejuntant bendros tendencijos (S&P 500 -0,15 proc.; Dow Jones +0,07 proc.). Vakar dieną aktyviausiai JAV rinkose mažėjo su energijos sektoriumi siejamos akcijos. Vien tik S&P 500 indekso sudėtyje šis sektorius susitraukė apie 2,0 proc. Šį svyravimą iššaukė naftos kainos kritimas, kuris indeksui CLZ4 traukiantis dienos metu buvo pasiekęs mažiau nei 80 JAV dolerių už barelį naftos. Neigiamus svyravimus naftos sektoriuje išprovokavo finansinės grupės „Goldman Sachs Group Inc.“ paskelbta informacija, kad 2015 metais iš Azerbaidžiano ir Brazilijos galima tikėtis didesnės naftos pasiūlos.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė Ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys bei vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas. Kol kas tendencijos yra teigiamos, tikintis kad prekių užsakymas rugsėjo mėn. išaugs nuo -18,2 proc. iki 0,5 proc. Tuo tarpu spalio mėn. vartotojų pasitikėjimo indeksas šoktels nuo 86,0 iki 87,0. Jeigu prognozės pasitvirtins ar netgi reikšmės bus geresnės, tai bet kokiu atveju įneš į rinkas optimizmo, stumiant akcijų indeksų reikšmes į viršų.

Valiutų rinkos

Vakar dieną paskelbti euro zonos rodikliai nesutrukdė euro vertei pakilti prieš JAV dolerį 0,36 proc. iki 1,2705 lygio. JAV pirmadienį paaiškėjo, kad preliminarus spalio mėn. paslaugų sektoriaus užsakymų rodiklis sumažėjo nuo 58,9 iki 57,3, tuo tarpu buvo tikėtasi kiek mažesnio kritimo iki 57,8. Antradienio ryte EUR/USD valiutų poros kursas ir toliau auga, siekiant 1,2710. Užsienio valiutų investuotojai šiuo metu yra susikoncentravę į FED‘o susirinkimą, kuris prasidės šiandien ir truks dvi dienas. Tikėtina, kad rytoj bus paskelbta, kad FED‘as baigia kiekybinį ekonomikos skatinimą, o bazines palūkanų normas palieka nepatikusias. Nors investuotojai jau įvertino, kad bazinė palūkanų norma šį mėnesį nebus keičiama, tačiau baiminasi, kad FED‘as pasisakys apie žemą palūkanų normos lygį ilgesniam laikotarpiui nei tikimasi, dėl ne tokio užtikrinto šalies ekonomikos augimo. O tokia informacija, žinoma, kad gniuždys investuotojų optimizmą dėl JAV dolerio kilimo perspektyvų, jo vertei krentant.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį investuotojai Baltijos akcijų rinkose buvo mažiau aktyvūs, apyvartai pasiekiant 399 tūkst. eurų. Į prekybą grįžusi telekomunikacijų bendrovė „Teo LT“ pritraukė didžiausią investuotojų dėmesį, akcijos vertei pakylant 0,21 proc. ir 32 sandorių metu pasiekiant beveik 79 tūkst. eurų apyvartą. Taip pat Vilniaus (+0,12 proc.) biržoje, „Grigiškės“ pozicijoje apyvarta buvo stumiama tiesioginio sandorio (0,82 euro už akciją; 64,69 tūkst. vnt.), paskatinant smulkius investuotojus ir pakeliant akcijos vertę 1,6 proc. iki 0,825 euro už akciją. Talino (+0,3 proc.) biržoje aktyvumu išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ akcijos. Bendrovės vertybinių popierių vertė išliko nepakitusi (1,82 euro už akciją), o apyvarta viršijo 66,9 tūkst. eurų. Šiandien pastaroji bendrovė paskelbė šių metų 9 mėn. veiklos rezultatus. Remiantis informacija, bendrovės pajamos per šį laikotarpį sudarė 110,4 mln. eurų ir buvo 4,2 proc. didesnės nei praeitais metais. Tačiau investuotojus gali nuviltai tai, kad bendrovės grynasis pelnas per ataskaitinį laikotarpį smuko nuo 17,3 mln. iki 15,6 mln. (-9,8 proc.) eurų.