Stoxx Europe 600 vakar pakilo 0,86 proc., nors ir indekso sudėtyje tokios bendrovės kaip „Volkswagen AG“ (-18,6 proc.) ir „Porsche Automobil Holding SE“ (-17,22 proc.) aktyviai krisdamos ieškojo tvirtesnio kainos palaikymo.

Vakar Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje esantis automobilių pramonės sektorius susitraukė net 4,09 proc.

Neigiamas investuotojų nuotaikas paskatino informacija, kad už Atlanto yra pradėtas tyrimas, kurio metu buvo pastebėta, kad šalyje automobilių gamintojai „Audi“ ir „VW“ siekdami atitikti taršos reikalavimus, nuo 2009 metų instaliavo programinę įrangą į automobilius su dyzeliniais varikliais, tokiu būdu pateikiant klaidingus duomenis dėl išmetamųjų dujų. Dėl šio priežasties bendrovėms gresia ne tik milžiniškos baudos, bet ir naujų dyzelinių automobilių pardavimų sustabdymas.

Naujos valdžios išrinkimą Graikijoje investuotojai įvertino ne itin teigiamai, Atėnų biržos indeksui ASE koreguojantis 0,58 proc. JAV akcijų rinkos pirmadienį įgavo kilimo inerciją, S&P 500 indeksui stiebiantis 0,46 proc., o Dow Jones kylant 0,77 proc., tačiau investuotojų aktyvumas buvo 9,7 proc. mažesnis nei 3 mėnesių vidurkis.

Per savaitgalį FED‘o nariai savo pasisakymų metu stengėsi pabrėžti, kad tikimasi bazinę palūkanų normą padidinti dar šiais metais, tokiu būdu nuraminant rinkos dalyvius, kad šalies ekonomika yra tvirtėjimo kelyje.

Pirmadienį JAV buvo paskelbta, kad esamų namų pardavimų apimtys rugpjūčio mėnesį nepasiekė prognozės (5,5 mln.) ir didėjo 5,31 mln. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš euro zonos, kur paaiškės kaip pasikeitė regiono vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas. Prognozės rodo, kad pastarasis turėtų nedaug susitraukti nuo -6,9 iki -7,0.

Valiutų rinkos

Vakar JAV doleris sustiprėjo prieš eurą beveik 1,0 proc., EUR/USD kursui dienos pabaigoje apsistojant ties 1,1190 lygiu. Investuotojų optimizmas bunda dėl FED‘o bazinės palūkanų normos. Šiandien teigiamas nuotaikas JAV dolerio atžvilgiu gali sustiprinti 17:00 val. skelbiamas Richmond FED‘o gamybos sektoriaus indeksas, kuris rugsėjo mėnesio duomenimis turėtų augti iki 2,0 nuo prieš tai buvusios 0,0 indekso reikmės.

Jeigu prognozės pasitvirtins, tai tikėtina duos impulsą, kad JAV ekonomika yra tvirtesniame kelyje.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį pagal investuotojų aktyvumą į pirmąsias gretas išsiveržė bendrovė „Grigiškės“ (+0,93 proc.). Pozicijoje buvo pasiekta didesnė nei 331 tūkst. eurų apyvarta, iš kurios tiesioginiu sandoriu 300 tūkst. akcijų už vienetą mokant 1,05 euro.

Smulkių investuotojų antplūdis nerimsta „Ventspils nafta“ (+1,37 proc.) pozicijoje, kurioje 41 sandorio metu investuotojai apsikeitė akcijomis už 61 tūkst. eurų.

Svarbesnių nuotaikų Baltijos biržose skelbiama nebuvo, Vilniaus indeksui krentant -0,2 proc., Rygos šoktelint +0,85 proc., o Talino biržai užsidarant su -0,44 proc. pokyčiu.