Taipogi Tarptautinis Valiutos Fondas pareiškė, jeigu iki antradienio nesulauks iš Graikijos įmokos, tai toliau nebegalės teikti finansinės paramos, o tolimesnis finansavimas priklausys nuo kitų euro zonos valstybių. Praeitą savaitę Europos investuotojų nuotaikos buvo teigiamos ir penktadienį Vokietijos DAX indeksas stiebėsi +0,17 proc., o Stoxx Europe kilo +0,12 proc. Už Atlanto S&P 500 indeksas krito 0,04 proc., o Dow Jones šoktelėjo +0,31 proc. Penktadienį svarbesnių naujienų buvo sulaukta iš JAV, kur vartotojų pasitikėjimo indeksas pralenkdamas prognozes šoktelėjo nuo 94,6 iki 96,1. Šiandien ir toliau investuotojų dėmesį kaustys Graikijos peripetijos, o taip pat bus paskelbta euro zonos vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas (prog. išliks nepakitęs) ir preliminarus Vokietijos infliacijos lygis (prog. +0,5 proc.).

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų kursas dienos pabaigoje liko ties 1,1167 riba. O šiandien pastarasis parodė gana stiprų susitraukimą, euro vertei silpnėjant prieš JAV dolerį net 1,61 proc. ir pasiekiant 1,0985 lygį. Investuotojai nerimauja dėl Graikijos, kurios valdžia apribojo bankų veiklą net visą šią savaitę, taip stengiantis sumažinti kapitalo srautus iš šalies. Taipogi bus sustabdyta bankomatų veikla iki antradienio, o vėliau gyventojai galės išsiimti tik 60 eurų per dieną. Šiandien bus paskelbtas, Vokietijos preliminarus metinis infliacijos lygis, kuris tikimasi augs tik 0,5 proc. nuo prieš tai buvusio 0,7 proc. stiebimosi. Taigi tikėtina, kad jeigu ir toliau stagnuos Graikijos derybų klausimas, tai galime pamatyti didesnį euro silpnėjimą prieš eurą, investuotojams ieškant saugesnės užuovėjos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos biržose prekyba akcijomis buvo vangi, bendra apyvarta siekė 422 tūkst. eurų, o tarp labiausiai prekiautų įmonių akcijų buvo „Tallink Grupp“ (-0,67 proc. iki 0,737 euro už akciją), „Šiaulių bankas“ (0,29 euro už akciją) ir „Tallinna Kaubamaja“ (+0,17% iki 6,01 euro už akciją). Pieno perdirbimo bendrovė „Rokiškio sūrio“ (+5,04 proc.) paskutinę savaitės dieną paskelbė, kad ketvirtadienio tiesioginis sandoris bendrovės akcijomis buvo atliktas su įmone susijusiais asmenimis, bendrovės vadovui Antanui Trumpai įsigyjant daugiau nei 173 tūkst. akcijų. Šia savaitę prasidedant naujam mėnesiui užsidarys antrasis ketvirtis ir įsigalios pakeitimai Baltijos akcijų biržų indeksuose, todėl galime tikėtina aktyvesnės prekybos iš institucinių investuotojų pusės, kurie portfelius formuoja būtent sekant šiuos indeksus.