Žinoma, JAV akcijų rinkose taip pat jautėsi Graikijos neigiamas efektas, S&P 500 indeksui koreguojantis -1,18 proc., o Dow Jones vertei sumažėjant -0,78 proc. Aktyviausiai indekso S&P 500 sudėtyje koregavosi popieriaus gaminių (Paper Products; -5,19 proc.) bei dujų tiekimo paslaugų (Gas Utilities; 3,86 proc.) sektoriai. Tuo tarpu didesnis augimas buvo jaučiamas naftos ir dujų sektoriaus (Oil&Gas), pastarojo vertei stiebiantis 1,94 proc. Tokį pokytį didžiąją dalimi lėmė antrą dieną iš eilės kylanti žaliavinės naftos kaina: Brent Oil šoktelint +1,13 proc. (68,28 JAV doleriai už barelį), WTI stiebiantis +1,62 proc. (61,38 JAV doleriai už barelį). Šiandien paaiškės, kaip pasikeis metinės euro zonos mažmeninių pardavimų apimtys (prog. +2,4 proc.), o JAV investuotojų dėmesys bus nukreiptas į šalies privataus sektoriaus darbo rinkos rodiklius (prog. +5,8 proc. naujų darbo vietų).

Valiutų rinkos

Nors vakar dieną akcijų rinkose buvo slogios nuotaikos dėl Graikijos, tačiau euro vertei tai nesutrukdė įgyti pranašumo prieš JAV dolerį ir šių valiutų kursui pakilti +0,35 proc. iki 1,1185 ribos. Šiandien didesnis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į JAV privataus sektoriaus darbo rinkos rodiklius, tikintis, kad balandžio mėnesį bus sukurta 200 tūkst. naujų darbo vietų, tuo tarpu kovo mėnesį šis rodiklis siekė 189 tūkst. Taipogi penktadienį JAV bus paskelbtas dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus, o šis turėtų augti net 82 proc. nuo 126 tūkst. iki 230 tūkst. Taigi jeigu JAV darbo rinkos rodikliai bus geresnis, tai tikėtina sustiprins investuotojų spekuliacijas, kad FED‘as paspartins bazinės palūkanų normos kėlimą. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi dar aukštesniame lygyje nei vakar ties 1,1245 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar į prekybą grįžo Rygos investuotojai ir bendra trijų biržų apyvarta viršijo 1,18 mln. eurų, tuo tarpu Baltic Benchmar indeksas traukėsi 0,05 proc. Antradienį jautėsi tiesioginių sandorių įtaka. Pieno perdirbimo įmonės pozicijoje „Rokiškio suris“ buvo sudaryt du tiesioginiai sandoriai, investuotojams perleidžiant 150 tūkst. ir 100 tūkst. akcijų, už vieną jų sumokant 1,39 euro. Mokama kaina neiškraipė rinkoje esančios kainos, pastarajai ir liekant ties 1,39 euro už akciją riba. Paskelbti „Tallink Grupp“ veiklos aktyvumo rezultatai, šiek tiek išjudino aktyvumą bendrovės akcijomis, jų vertei šoktelint 0,65 proc., o apyvartai pasiekiant 23,9 proc. Rygoje tarp investuotojų buvo patraukli farmacijos bendrovė „Olainfarm“, akcijai stiebiantis 1,74 proc. iki 7,58 euro už akciją, o apyvartai viršijant 79,5 tūkst. eurų. Šį aktyvumą galima susieti su veiklos rezultatų paskelbimu, kurie buvo išplatinti balandžio 30 dieną užsidarius prekybai: bendrovės grupės pajamos per 2014 metus šoktelėjo 20 proc., o pelnas traukėsi -2,9 proc. lyginant su 2013 metais. Šiandien bendrovės nenumačiusios skelbti svarbesnių naujienų Baltijos akcijų rinkose, todėl tikėtina, kad investuotojai pagrinde dėmesį koncentruos į Europoje vyraujančias tendencijas.