Investuotojai, nelaukę trečiadienio, vakar buvo optimistiškai nusiteikę dėl bendros situacijos ir stumtelėjo Vokietijos DAX indeksą į viršų 1,49 proc., o Stoxx Europe 600 šoktelėjo 1,97 proc. Už Atlanto nuotaikos irgi buvo teigiamos. Optimizmas Europoje bei Kinijoje, trečią dieną iš eilės stumtelėjo S&P 500 indeksą +1,11 proc. (3 dienų augimas +2,57 proc.). Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Vokietijos, kur bus paskelbta verslo aplinkos vertinimas. Prognozuojama, kad padėtis optimizmo nerodys, esamam verslo aplinkos rodikliui susitraukiant nuo 62,9 iki 60,0. O į ateities verslo perspektyvą žvelgiant su -7,9 proc. kritimu, rodikliui sekant nuo 31,5 iki 29,0. JAV investuotojai irgi sulauks naujienų – mažmeninės prekybos apimčių. Nors tikimasi, kad pastarasis rodiklis birželio mėnesį augs +0,3 proc., tačiau ne taip greitai kaip gegužės mėnesį (+1,2 proc.). Antradienio ryte Japonijos Nikkei 225 indeksas auga 1,57 proc., o Kinijos CSI 300 indeksas pasuko priešinga linkme su -1,3 proc. pokyčiu.

Valiutų rinkos

Kiek nuslūgusi rizika dėl euro zonos bloko ateities, investuotojus privertė atsigręžti į FED‘ą. Vakar dienos pabaigoje EUR/USD valiutų poros santykis krito 1,43 proc. (1,1002), JAV doleriui stiprėjant prieš eurą. Šiuo metu investuotojai tikisi, kad mažėjanti globali rizika finansų rinkose privers FED‘ą aktyviau svarstyti apie bazės palūkanų normos padidinimą. Žinoma, šio rodiklio pokytis bus nuosaikus, tačiau bet kokiu atveju JAV doleris turėtų įgauti stiprėjimą prieš kitas pagrindines valiutas. Nuo metų pradžios JAV dolerio vertė prieš eurą jau yra išaugusi beveik 20 proc., o didesnis jo augimas tikėtina būtų vis sunkiau pakeliamas šaliai, nes vietos įmonės, kurios savo veiklą orientuoją į eksportą, tikėtina gautų mažiau pajamų. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad metinis infliacijos lygis kaip ir prognozuota išliko nepakitęs ties 0,3 proc. Į šią informaciją EUR/USD kursas stipriai nereagavo, pastarajam ieškant krypties ties 1,1000.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis Baltijos biržose buvo pakilus: bendra sandorių apyvarta perkopė 1,1mln eurų, o Baltic Benchmark kilo 0,82 proc. Smulkieji investuotojai, kaip ir penktadienį, pirmąją savaitės dieną aktyviausiai prekiavo „Tallink Grupp“ akcijomis (+1,11 proc iki 0,728 euro už akciją). Bendra sandorių apyvarta šios bendrovės akcijomis sudarė daugiau nei pusę visos biržų apyvartos – 676 tūkst. eurų. Taip pat aktyviai prekiauta kita Estiška įmone – „Tallina Vessi“. 25 sandorių metu buvo perleista akcijų už 75 tūkst. eurų, jų kainai nekintant ties 13,1 euro. Labiausiai iš trijų Baltijos šalių vakar kilo Vilniaus indeksas (+1,10proc). Įmonės „Šiaulių Bankas“ buvo aktyviausiai prekiautos tarp lietuviškų akcijų (+1,72 proc. iki 0,295 euro už akciją). Bendrovės „Anykščių vynas“ ir įmonių grupė „Alita“ paskelbė, kad braukiasi iš prekybos sąrašų ir nurodė, kad paskutinė prekybos diena šių bendrovių akcijomis yra šių metų rugsėjo 30 diena. Šiandien ryte „Olympic Entertainment Group“ paskelbė, kad pajamos per antrąjį ketvirtį augo 11,9 proc., o pajamos per šių metų pirmuosius šešis mėnesius fiksuoja 12,1 proc. stiebimąsi, lyginant su praėjusiais metais. Į tokius rezultatus investuotojai turėtų šiandien reaguoti teigiamai.