Bet kokių sankcijų Rusijai plėtra veikiausiai turės neigiamos įtakos Rusijos akcijų rinkai, taip pat ir rubliui. Šįryt investuotojai Azijoje linkę mažinti riziką ir parduoda – NIKKEI ir HANG SENG smunka 1,22 proc. ir 0,35 procento. Šios savaitės pagrindiniai įvykiai finansų rinkose – trečiadienio FED sprendimas dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo apimčių, taip pat penktadienį skelbiami JAV darbo rinkos duomenys.

Baltijos šalių rinkose savaitė, kaip ir visoje Europoje, pasibaigė pesimistinėmis nuotaikomis. Vilniaus, Rygos ir Talino biržų indeksų reikšmės mažėjo atitinkamai 0,19 proc., 0,14 proc. ir 0,54 proc., bendra apyvarta siekė beveik 1 mln. eurų. Penktadienį rinkos dalyvių dėmesys krypo į įvykusių bendrovių eilinių visuotinių akcininkų susirinkimų sprendimus.

„Rokiškio sūrio“ ir „Vilkyškių pieninės“ akcininkai patvirtino atitinkamai 0,029 ir 0,087 euro dividendus už akciją (dividendų pajamingumas penktadienio uždarymo kainomis sudaro atitinkamai 1,8 ir 4,2 proc.), „Olympic Entertainment Group“ – 0,10 euro už akciją dividendų išmokėjimą (pajamingumas 5,3 proc.). Netikėtumų iš „Žemaitijos pieno“ akcininkų nesulaukėme – nutarta dividendų nemokėti. Apibendrinant, visuotiniai akcininkų susirinkimai siurprizų nepateikė, todėl investuotojų reakcija turėtų būti nuosaikiai teigiama. Turint mintyje žemą fiksuoto pajamingumo priemonių grąžą, dividendus mokančios bendrovės ir toliau išliks investuotojų akiratyje, ypač kai pelno paskirstymo klausimui jau pritarė akcininkai. Tiesa, „Rokiškio sūrio“ akcijų kaina gali mažėti dėl silpnos metų pradžios. Nors grupės pajamos 1 ketv., palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, didėjo 15 proc., grupė patyrė 0,58 mln. eurų nuostolio. Pernai sausio-kovo mėnesiai uždirbta 0,36 mln. eurų pelno.

Šiandien ir rytoj („Vilniaus baldai“, TEO LT, „Apranga“) sulauksime tikros eilinių visuotinių akcininkų susirinkimų lavinos. Be to, rinkos dalyviai lauks 1 ketvirčio bendrovių veiklos rezultatų. Taigi paskutinę balandžio savaitę netrūks naujienų, galinčių lemti aktyvesnę prekybą. Priminsime, kad gegužės 1 dieną Baltijos šalių rinkos nedirbs.