Tuo tarpu JAV nekilnojamo turto rinkos (išduoti statybos leidimai ir pradėti statyti būstai) duomenys kiek nuvylė. Nepaisant mišrių makroekonomikos rodiklių pagrindiniai JAV akcijų indeksai kilstelėjo maždaug 0,20 procento.

Šiandien FED skelbs sprendimą dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo (angl. QE) apimčių. Prognozuojama, kad palūkanų normos (0-0,25 proc.) keičiamos nebus, o kiekybinio skatinimo apimtys veikiausiai bus sumažintos dar 10 mlrd., t. y. nuo 45 mlrd. iki 35 mlrd. JAV dolerių. Žengiant tokiu skatinimo mažinimo žingsniu, programa būtų baigta maždaug spalio mėnesį. Rinkoje beveik vieningai sutariama, kad kiekybinio skatinimo mažinimas vyks automatiškai - jau iš esmės niekas nebeturės reikšmingos įtakos. Remiantis dabartinė FED užuominomis paremta pinigų politika (angl. forward guidance), „praeis reikšmingas laiko tarpas“ nuo kiekybinio skatinimo pabaigos iki palūkanų normų didinimo. Mes manome, kad jau kitų metų viduryje FED pradės didinti palūkanų normas. Priminsime, kad remiantis FED projekcijomis, kitų metų pabaigoje palūkanų normos JAV sieks 1 procentą.

Šis FED susitikimas įdomus tuo, kad be sprendimo dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo apimčių, FED pristatys 2014-2016 metų pagrindinių makroekonomikos rodiklių prognozes. FED turėtų pasekti Pasaulio banko, TVF kryptimi ir nuosaikiau vertinti JAV ekonomikos augimo perspektyvas šiais metais. Tikimės, kad šių metų BVP augimo perspektyvos bus pablogintos – FED neabejotinai įvertins neįprastai šaltų orų, vyravusių pirmąjį ketvirtį, įtaką ekonomikai. Tuo tarpu 2015-2016 metų augimo prognozes neturėtų būti reikšmingai pakoreguotos.

Baltijos šalių rinkos. Kaip ir prognozavome vakar, investuotojai itin teigiamai įvertino „Olainfarm“ gegužės mėnesio pardavimo rezultatus -  akcijų kaina šoktelėjo net 5,34 proc., apyvarta siekė beveik 100 tūkst. eurų. Priminsime, kad gegužę bendrovė gavo 10,62 mln. eurų pajamų, t. y. net 121 proc. daugiau palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus. Labai tikėtina, kad akcijų brangimo tendencija išliks ir šiandien. Tuo tarpu pusmetinės peržiūros metu nustatyta nauja Baltijos šalių palyginamojo indekso OMX Baltic Benchmark sudėtis, kuri įsigalios nuo 2014 metų liepos 1 dienos. Iš indekso sudėties bus išbrauktos „Agrowill Group“ (AVG1L) ir „Invalda LT“ akcijos. Pokyčiai bus ir prekybinio indekso OMX Baltic 10 sąraše -  išbraukiamos „Merko Ehitus" ir įtraukiamos Šiaulių banko akcijos.  Tai reiškia, kad indekso sudėtį atkartojantys investuotojai gali parduoti išbrauktų bendrovių akcijas ir pirkti įtrauktų, todėl artimiausiu metu laukiame aktyvesnės prekybos minėtų bendrovių akcijomis.