FED komiteto pranešime pažymėta, kad jeigu darbo rinkos padėtis toliau gerės, galimas tolesnis JAV ekonomikos skatinimo mažinimas. Tuo tarpu beveik nulinės palūkanų normos išliko nepakeistos, kaip ir užuominomis paremta komunikavimo politika (angl. forward guidance). FED pakartojo, kad palūkanų normos veikiausiai nebus didinamos tol, kol nedarbo lygis viršys 6,5 proc., o infliacija - 2,5 procento. Įdomu tai, kad FED pakoregavo nedar! bo lygio prognozes. Tikimasi, kad jau kitų metų pabaigoje nedarbo lygis gali sumažėti iki maždaug 6,3 procento.

FED paskelbus sprendimą - rinkoje sumažėjo neapibrėžtumas ir to užteko, kad į rinkas grįžtų stipriai teigiamos nuotaikos. Brango JAV (S&P500 +1,66 proc., DOW JONES +1,84 proc.), Azijos (NIKKEI +1,54 proc.) akcijos, taip pat JAV doleris (šįryt svyruoja ties 1,3660-1,3685 JAV dolerio už eurą). Tikėtina, kad optimizmas persiduos ir į Europą, todėl laukiame pozityvios prekybos sesijos pradžios.

Naujienų trūkumas Baltijos biržoms nesutrukdė ir toliau išlaikyti didelę apyvartą ir sudarytų sandorių skaičių. Vakar indeksų kryptis neišsiskyrė ir visi kopė į viršų – OMXV +0,51 proc., OMXR +0,05 proc. OMXT +0,21 procento. Tradiciškai aktyviausios išliko tų pačių bendrovių akcijos: Vilniaus biržoje TEO LT (+0,54 proc., apyvarta 199 tūkst. eurų), „Apranga“ (0,00 proc., apyvarta 364 tūkst. eurų), taip pat netikėtai išaugus paklausai suaktyvėjo prekyba „Pieno žvaigždžių“ (0,00 proc., apyvarta 57 tūkst. eurų) akcijomis.

Talino biržoje investuotojai ir toliau aktyviai pirko ‚Tallink Grupp“ (+0,33 proc., apyvarta 507 tūkst. eurų) akcijas. „Olympic Entertainment Group“ vertybiniai popieriai brango 0,54 proc., o 20-čia sandorių apyvarta buvo 71 tūkst. eurų.

Dingus neapibrėžtumui JAV galima tikėtis, kad ir Baltijos biržose optimizmas dar labiau sustiprės ir paskatins investuotojus įsigyti pastarosiomis dienomis dėl mokesčių aplinkos pasikeitimų atpigusių Lietuvos bendrovių akcijų.