Šį momentinį šuolį sąlygojo naujienos, kad Europoje esančią bendrovę nusprendė įsigyti JAV įmonė „Steris Corp.“ už 1,52 mlrd. eurų. JAV akcijų rinkose ir toliau išlieka investuotojų neigiamos nuotaikos (S&P 500 -1,65 proc. ; Dow Jones Indus. Avg. -1,35 proc.), investuotojus slegiant pesimizmui dėl ekonominės būklės bei augant rizikai dėl Ebola viruso. Indeksas BUSAIRL, kuris atspindi vienas iš didžiausių pagal kapitalizaciją JAV oro linijų kompanijas, vakar dieną nukrito -6,22 proc., tuo tarpu savaitinis pokytis jau siekia -14,28 proc. Tai rodo, kad investuotojai stengiasi išvengti rizikos, kad Ebola viruso pasirodymas JAV pakenks skrydžių bendrovių pajamoms, žmonėms vengiant naudotis jų paslaugoms dėl virusu užsikrėtimo rizikos. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Europos. Vokietijoje bus paskelbtas spalio mėnesio ZEW instituto esamos ekonominės padėties bei ateities perspektyvų vertinimas. Prognozuojama, kad pirmasis rodiklis sumažės nuo 25,4 iki 15, o antrasis nuo 6,9 iki 0,0. Taip pat paaiškės, kaip pasikeitė euro zonos rugpjūčio mėnesio pramonės produkcijos apimtys. Apžvalgininkai tikisi, kad šis rodiklis sumažės -1,6 proc. nuo prieš tai mėnesį buvusio augimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas neišsiskyrė stipriais svyravimais išsilaikydamas ties 1,2665 lygiu. Pasaulyje vyraujant pesimizmui dėl ekonomikos lėtėjimo, šiandien investuotojai laukia Vokietijos skelbiamų (12:00 val.) ZEW instituto ekonomikos situacijos vertinimo. Prognozės rodo, kad didžiausia euro zonos ekonomika neparodys teigiamo džiuginančio pokyčio. Todėl ir toliau traukiasi tikimybė, kad FED‘as nesiims greičiau, nei buvo manyta kelti bazinės palūkanų normos. Tuo tarpu ECB paskelbtos ekonomikos skatinimo priemonės stipriai neišgąsdino investuotojų, o tai suteikia tam tikro pranašumo eurui prieš JAV dolerį. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas nuo vakar dienos pakilo 0,47 proc. ir šiuo metu laikosi ties 1,2725 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis Baltijos akcijų buvo ganėtinai ramus, bendrai biržų apyvartai pasiekiant 415 tūkst. eurų, o indeksų reikmėms pasukant kritimo linkme: OMX Vilnius -0,22 proc., OMX Tallinn 0,08 proc. ir OMX Riga -1,04 proc. Vakar investuotojai stengėsi parduoti bendrovių „Lietuvos dujos“, „Lietuvos energijos gamyba“ ir „Lesto“ akcijas, nes šią dieną jos investuotojams nebegarantavo dividendų. Vakar dieną „Lietuvos dujos“ krito -4,41 proc., tuo tarpu išmokamų dividendų dydis sudarė apie 10,2 proc. Taigi toks pokytis yra teigiamas ženklas investuotojams, kurie gavo dividendus ir nusprendė neparduoti akcijų. Taipogi vakar dividendų nebegarantavo „Lietuvos energijos gamyba“ (dienos pokytis +1,12 proc.; dividendų dydis 3,9 proc.) ir „Lesto“ (dienos pokytis -1,64 proc.; dividendų dydis 3,5 proc.) akcijos. Šiandien „Olympic Entertainment Group“ planuoja paskelbti duomenis apie pardavimus. Vakar šios bendrovės akcijomis prekyba vyko aktyviausiai (tiesioginis sandoris), 21 sandorio metu buvo perleista akcijų už 144,14 tūkst. eurų, o bendrovės akcijos vertė išliko nepakitusi ties 2,01 euro už akciją.