Taip pat vakar dieną buvo paskelbtas Vokietijos ekonomikos perspektyvų indeksas, kurio vertė sumažėjo nuo 33,1 iki 29,8. Tuo tarpu apžvalgininkai tikėjosi, kad šis indeksas fiksuos teigiamą augimą ir apsistos ties 35,0 lygiu. Nors ir pastarasis rodiklis buvo blogesnis, tačiau į jį akcijų rinkos nesureagavo. JAV akcijų rinkose taip pat buvo jaučiamos teigiamos nuotaikos. Indeksas S&P 500 dienos pabaigoje prekybą uždarė su 0,22 proc. pakilimu, nors ir buvo fiksuotas padidėjęs šalyje infliacijos lygis. Taip pat apžvalgininkai pastebi, kad dauguma JAV investuotojų šiuo metu savo investicijas nukreipia nuo šalies skolos vertybinių popierių į akcijų rinkas, o tai sukuria didesnę paklausą akcijoms ir jų kainų kilimui.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas svyravo amplitudėje nuo 1,3513 iki 1,3581 ir baigiantis dienai apsistojo ties 1,3545 lygiu. Antradienį buvo paskelbtas JAV gegužės mėnesio infliacijos lygis, kuris pakilo 0,4 proc. tuo tarpu analitikai prognozavo 0,2 proc. augimą. Tokie duomenys leidžia manyti, kad šiandien vakare skelbiamos šalies kiekybinio ekonomikos skatinimo apimtys vėl bus sumažintos nuo 45 mlrd. iki 35 mlrd. JAV dolerių per mėnesį. Tokie JAV FED‘o veiksmai paskatintų investuotojus savo turimus aktyvus sieti su JAV doleriais ateities perspektyvoje matant, kad šalies valiuta sustiprės ir taps saugesnė lyginant prieš kitas pagrindines pasaulio valiutas. Taip pat šiandien bus skelbiama JAV bazinė palūkanų norma, tačiau analitikai prognozuoja, kad šis rodiklis turėtų išlikti nepakitęs ir būti ties 0,25 proc. Trečiadienio ryte EUR/USD valiutų santykis išliko artimas vakar buvusiam ir svyruoja ties 1,3540 riba. Tikėtina, kad šiandien diena bus palankesnė JAV doleriui prieš eurą, matant JAV ekonominių rodiklių prognozes.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Baltijos šalių akcijų rinkose jautėsi smulkių investuotojų aktyvumas. „Tallink Grupp“ pozicijoje investuotojai perleido vertybinių popierių už daugiau nei 322,5 tūkst. eurų, akcijos kainai nukrentant 0,63 proc. ir mokant 0,783 euro už akciją. Bendrovė svarbių naujienų nepaskelbė, todėl, tikėtina, kad pavieniai investuotojai tiesiog persiskirstė turėtus finansinius portfelius. Vakar dieną taip pat aktyviai buvo prekiauta „Olainfarm“ vertybiniais popieriais, jų vertei šoktelint net 5,34 proc. iki 7,7 euro už akciją. Toks investuotojų optimizmas pozicijoje buvo paskatintas dėl pirmadienį, po prekybos sesijos uždarymo, paskelbtų bendrovės stipriai išaugusių gegužės mėnesio pardavimų.

Vakar Nasdaq OMX Baltijos birža paskelbė, kad artimiausiu metu bus keičiamos OMX Baltic Benchmark ir OMX Baltic 10 indeksų sudėtys. Iš pirmojo sudėties išbraukiant „Agrowill Group“ (AVG1L) ir „Invalda LT“ (IVL1L) akcijas, o iš antrojo išbraukiant „Merko Ehitus" (MRK1T) ir įtraukiant „Šiaulių bankas“ (SAB1L) akcijas.