Šiandien sprendimą (14 val. 45 min. Lietuvos laiku) dėl palūkanų normų skelbs ECB. Prognozuojama, kad palūkanų normos išliks nepakeistos (0,5 proc.), kadangi euro zonos ekonomika išbrido iš recesijos, o rinkas pasiekia vis daugiau optimistinių duomenų iš regiono. Tradiciškai daugiausiai rinkos dalyvių dėmesio sulauks spaudos konferencija, kurios metu turėtų būti pakartota, kad palūkanos išliks žemos pakankamai ilgą laikotarpį. Taip pat gali būtų užsiminta, kad ECB yra pasirengęs skatinti ekonomiką dar žemesnėmis palūkanų normomis, jeigu tarpbankinės palūkanos kilstelėtų. Šiandien vyks ir D. Britanijos centrinio banko susitikimas, kurio metu rekordiškai žemos palūkanų normos (0,5 proc.) ir turto pirkimo programos apimtys (375 mlrd. svarų sterlingų) neturėtų būti keičiamos. Kaip žinia, D. Britanijos centrinis bankas planuoja žemas palūkanų normas taikyti tol, kol nedarbo lygis pasieks 7 procentus (šiuo metu 7,8 proc.). K! albant apie centrinių bankų sprendimus, verta paminėti, kad vakar vyko Kanados centrinio banko susitikimas, kurio metu bazinės palūkanų normos nebuvo pakeistos. Palūkanos nekeičiamos jau 24 posėdį iš eilės. Pasak banko, Kanados ekonomika pradės atsigauti 2014 metais.

Po pirmųjų savaitės prekybos sesijų, kada Vilniaus ir Talino biržų indeksų reikšmes smukdė pardavėjai, vakar buvo juntamos optimistinės investuotojų nuotaikos. OMXT reikšmė kilo tik simboliškai (+0,1 proc.), tačiau brangusių bendrovių akcijų buvo dvigubai daugiau negu pigusių. Vilniaus biržos indeksas kilo 0,5 proc., o apyvarta (395 tūkst. eurų) buvo beveik dvigubai didesnė negu Taline.

Didžiausia Vilniaus biržos apyvartos dalis, beveik 155 tūkst. eurų atiteko „Linas Agro Group“ bendrovei. Turint mintyje, puikius bendrovės veiklos rezultatus, išaugusi apyvarta nestebina. Aktyviausiai (34 sandoriai) prekiauta „Aprangos“ akcijomis, kurios brango 1,16 proc., o apyvarta buvo 42 tūkst. eurų. Taline investuotojų, o tiksliau pardavėjų akiratyje išlieka „Baltika“ (-4,61 proc.) akcijos – vien per šią savaitę akcijų kaina krito maždaug 15 procentų. Vakar 62 sandoriais akcijų perleista už 45 tūkst. eurų. Tuo tarpu ,,Tallink Grupp“ paskelbė, kad rugpjūtį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, perkeltų keleivių daugėjo 0,1 proc., gabentų automobilių srautas ūgtelėjo 0,5 proc., o krovinių srautas didėjo 8,7 procentų. Akcijos biržoje brango 0,11 proc. iki 0,925 euro, o apyvarta sudarė 97 tūkst. eurų. Šiandien esminių naujienų, galinčių išjudinti prekybą, neturėtų būti, tačiau vakar vyravusios nuosaikiai optimistinės nuotaikos turėtų išsilaikyti ir šios dienos prekybos sesijos metu.