Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ sesijos pradžioje smuko 0,6 proc. iki 464,8 punkto.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 nusileido 0,14 proc., Vokietijos DAX – 0,5 proc., Prancūzijos CAC 40 – 0,7 proc., o Italijos FTSE MIB – 0,1 procento. Tuo tarpu Ispanijos IBEX 35 paaugo 0,1 procento.

Spaudimą investuotojams daro Kinijos nekilnojamojo turto milžinės „China Evergrande Group“ skolos problemos.

Bendrovės didžiausias padalinys „Hengda Real Estate Group“ ketvirtadienį paskelbė sumokėjęs palūkanas už obligacijas juaniais.

Tačiau penktadienį žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie tai, kad tarptautiniai investuotojai, turintys „ Evergrande “ obligacijų JAV doleriais, dar negavo palūkanų mokėjimų, kurie turėjo būti pervesti ketvirtadienį.

Bendrovė tam tikrų obligacijų turėtojams rugsėjo 23 dieną turėjo sumokėti iš viso 83,5 mln. JAV dolerių palūkanų.

Nekilnojamojo turto vystymo bendrovė mokėjimus gali atlikti vėliau: ji gali pasinaudoti mokėjimų atidėjimo 30 dienų laikotarpiu, tačiau tuo atveju, jeigu, pasibaigus šiam laikotarpiui, mokėjimai nebus atlikti, bus paskelbta apie įsipareigojimų neįvykdymą, kuris bus didžiausias šiuolaikinėje Azijos verslo istorijoje, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Didžiausią nerimą rinkos dalyviams kelia tai, jog tuo atveju, jeigu bendrovė nesugebės atlikti palūkanų mokėjimų, „Evergrande“ obligacijų turėtojai užsieniečiai patirs nuostolių.

Dėl to gali kilti abejonių dėl jų finansinės būklės ir jie gali pradėti pardavinėti kitą savo turtą, kad pritrauktų lėšų, o tokiu atveju padidės pasiūla ir tai turės įtakos pokyčiams rinkose, kurios, kaip atrodytų, nėra susijusios.

Šį reiškinį, kuris parodo, kaip glaudžiai pasaulio rinkos yra susijusios tarpusavyje, analitikai vadina grandinine reakcija, rašo agentūra „MarketWatch“.

Penktadienį paskelbti duomenys parodė, kad vartotojų pasitikėjimo Didžiosios Britanijos ekonomika indeksas, kurį skaičiuoja tyrimų bendrovė GfK NOP, rugsėjį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, sumažėjo 5 punktais iki minus 13 punktų, nusileidęs žemiausiai nuo balandžio mėnesio.

Indekso mėnesio nuosmukis buvo didžiausias nuo 2020 metų spalio.

O verslo pasitikėjimo Vokietijos ekonomika indeksas, kurį skaičiuoja tyrimų institutas „Ifo“, rugsėjį nusileido nuo 99,6 punkto mėnesiu anksčiau iki 98,8 punkto ir smuko trečią mėnesį iš eilės.

Tarp pagrindinių veiksnių, kurie paskatino indekso smukimą, instituto ekspertai paminėjo, be kita ko, problemas, su kuriomis dėl sutrikimų tiekimo grandinėse susiduriama perkant žaliavas ir tarpines prekes. Ekspertai taip pat mano, kad šios problemos išliks bent iki kitų metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)