Graikijos biržoje akcijos stiebėsi aktyviausiai, indeksui ASE fiksuojant 3,26 proc. prieaugį. Atrodo, kad investuotojai nuvijo į šalį abejones, kad šio mėnesio 25 dieną rengiamuose parlemento rinkimuose bus išrinkta politikų dauguma, kuri pasisakys už laisvesnę išlaidų politiką, tokiu būdu sukeliant prieštarą su šalies skolos finansuotojais. JAV akcijų rinkos, kaip ir vakar dieną, pasuko priešinga linkme nei Europa. Indeksai S&P 500 ir Dow Jones susitraukė atitinkamai po 0,26 proc. ir 0,15 proc. investuotojams stebint išsilaikantį naftos kainos smukimą ir tokiu būdu stumiant žemyn su šiuo sektoriumi susijusias kompanijas. Nors pirmadienį aliuminio bendrovė „Alcoa Inc.“ paskelbė geresnius nei tikėtasi 2014 metų 4 ketv. rezultatus, tačiau vakar dieną investuotojai optimistiškai nežvelgė į šios kompanijos akcijas ir jų vertę nustūmė į žemyn net 2,29 proc. JAV akcijų rinkose šiuo metu įsibėgės ketvirtojo ketvirčio rezultatų skelbimas, todėl galima tikėtis aktyvesnės nei įprastai prekybos. Šiandien investuotojai turės galimybę vertinti euro zonos pramonės produkcijos indekso pasikeitimą bei JAV mažmeninės prekybos apimtis. Prognozuojama, kad euro zonoje pastarasis lapkričio mėn. rodiklis nerodys pokyčio, nuo prieš tai mėnesį buvusio 0,1 proc. pakilimo. Tuo tarpu už Atlanto tikimasi, kad prekybos apimtys susitrauks -0,1 proc. nuo lapkričio mėnesį buvusio 0,7 proc. kilimo.

Valiutų rinkos

EUR/USD kuras antradienį susitraukė -0,35 proc. ir pasiekė 1,1785 lygį. Ir toliau vien iš svarbiausių įvykių užsienio valiutų investuotojams išlieka numatomas sausio 22 dieną ECB susirinkimas, kuriame tikimasi bus paskelbtos aktyvesnės euro zonos monetarinės skatinimo priemonės. Šiandien ryte pagrindinių valiutų kursas dar šiek tiek susitraukė ir svyruoja ties 1,1780 riba. Trečiadienį numatyta kelių su ECB tiesiogiai siejamų asmenų konferencijos, kurių metu investuotojai gali išgirsti detalesnės informacijos apie ECB ateities planus.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Į vakar dieną paskelbtus Estijos lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ veiklos rezultatus investuotojai sureagavo neigiamai, stumdami akcijos vertę žemyn 0,59 proc. ir pozicijoje sudarant daugiau nei 73 tūkst. eurų apyvartą. Taip pat investuotojai matydami ne tokius teigiamus „PRFoods“ bendrovės paskutinio ketvirčio veiklos rezultatus, didino akcijų pasiūlą, jų vertei nukrentant -0,43 proc., tačiau su kiek mažesne dienos apyvarta kuri siekė vos 4,1 tūkst. eurų. Vakar dieną buvo paskelbta, kad Lietuvos bankas patvirtino privalomuosius oficialaus siūlymo cirkuliarus bendrovėms „Alita“ (+0,95 proc.; 1,06 euro už akciją) ir „Anykščių vynas“ (+17,39 proc.; 0,216 euro už akciją). Remiantis bendrovių paskelbta informacija, UAB „Mineraliniai vandenys“ netrukus pasiūlys investuotojams supirkti atitinkamų bendrovių akcijas. Bendrovės „Alita“ nustatyta akcijų išpirkimo siekia 1,076 euro už akciją, tuo tarpu „Anykščių vynas“ akcijos bus išperkamos po 0,22 euro už vieną. Taip pat antradienį Latvijos formacijos bendrovė „Olainfarm“ paskelbė apie atidarytą naują gamybos skyrių, kuris ateityje bendrovei tikėtina padės efektyvinti veiklą ir tokių būdu sugeneruoti didesnes parduodamos produkcijos apimtis. Ši informacija buvo publikuota prekybos metu, todėl investuotojai, matydami informaciją, kėlė akcijos vertę 4,13 proc., pozicijoje dominuojant smulkiems investuotojams, kurie sudarė 46 tūkst. eurų apyvartą.