Neigiamos nuotaikos taip pat išlaikė Vokietijoje (DAX -0,32 proc.) bei Didžiojoje Britanijoje (FTSE 100 -0,55 proc.).

Euro zonoje ir Vokietijoje buvo apskelbta, kad rugsėjo mėnesio duomenimis, paslaugų sektoriaus užsakymai nedaug išaugo, tačiau pesimistine kryptimi investuotojus nukreipė pasirodę svarstymai, kad ECB gali pradėti griežtinti monetarinę politiką.

Už Atlanto Dow Jones indeksas sesijos pabaigoje pakilo +0,62 proc., o S&P 500 stiebėsi +0,43 proc.

Rinka palankei sureagavo į teigiamus JAV ekonominius rodiklius: rugsėjo mėnesį paslaugų sektoriaus indeksas pralenkė prognozes (51,9) ir išaugo nuo 51,9 iki 52,3; rugpjūčio mėnesio fabrikų užsakymai išlaikė +0,2 proc. augimą (buvusi reikšmė +1,9 proc.), kai buvo prognozuotas -0,2 proc. kritimas; o ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai stiebėsi +0,1 proc., nors prognozė nerodė jokio pasikeitimo.

Šiandien ryte paaiškėjo, kad Vokietijos rugpjūčio mėnesio fabrikų užsakymai šoktelėjo 1,0 proc. (prognozė 0,3 proc., buvusi reikšmė 0,2 proc.).

Svarbesnių naujienų šiandien dar sulauksime iš JAV, kur bus paskelbtas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė 256 tūkst.; buvusi reikšmė 254 tūkst.).

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis išliko beveik nepakitęs ties 1,1205 lygiu (+0,01 proc.). Šiandien ryte pastarojo kurso vertę yra nedaug pakitusi nuo vakar dienos ir ieško krypties ties 1,1195 riba (09:47 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį NASDAQ OMX BALTIC prekyba neišsiskyrė didesniu aktyvumu – per visas 3 šalis buvo sudaryti 450 sandoriai ir jų metu buvo pasiekta 654,6 tūkst. eur apyvarta.

Indeksai judėjo skirtingomis kryptimis. Rygos kilo +1.40 proc. Tiesa, Rygoje buvo sudaryta sandorių tik už kiek daugiau nei 37 tūkst. eur, o beveik pusė šios apyvartos priklausė „Grindeks“ bendrovei (+0,24 proc. iki 4,17 eur. už akciją).

O pastarosios biržos indeksą į viršų stumtelėjo bendrovė „Grobina“, kurios akcijos kaina pakilo net 101,34 proc., tačiau aktyvumas pozicijoje buvo niekinis, investuotojams apsikeičiant tik trimis akcijomis. Talino indeksas koregavosi -0,06 proc., o Vilniaus sumažėjo -0,03 proc. Didžiausia likvidumas buvo jaučiamas „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje.

Investuotojai sudarė 51 sandorį ir perleido akcijų už 176,8 tūkst. eur, kainai išliekant stabiliai ties 1,81 eur./vnt. Intriga visą dieną išliko „Žemaitijos pienas“ pozicijoje.

Prieš atsidarant rinkai buvo pranešta, kad Telšių rajono apylinkės teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones bendrovės akcijoms. Ši naujiena paskatino investuotojus aktyviau didinti akcijų paklausą, stumtelint akcijos kainą į viršų 6,0 proc.

Kiek vėliau bendrovė išplatino pranešimą, kad laikinai atsisakoma iniciatyvos delistinguotis iš biržos, o tai, tikėtina, lėmė akcijos vertės kritimą, dienos pabaigoje fiksuojant -9,91 proc. smukimą iki 0,9 eur./vnt. Dienos pabaigoje aktyvumas buvo pastebėtas ir „Šiaulių bankas“ pozicijoje.

Bendrovė svarbesnių naujienų nepaskelbė, pozicijoje pasiekiant 132,6 tūkst. eur apyvartą, akcijos vertei stiebiantis +2,50 proc. iki 0,369 eur. už vienetą.