Europoje penktadienį rinkos dalyvius nudžiugino sausio mėnesio Vokietijos IFO pasitikėjimo verslu rodiklis, kuris augo labiau, negu prognozuota. Šis rodiklis auga jau trečią mėnesį iš eilės, todėl gana pagrįstai stiprėja lūkesčiai, kad Vokietijos ekonomika atsigauna. Optimizmo į rankas įliejo ir ECB prezidentas M. Dragi, kuris Davose savo kalboje pažymėjo apie sumažėjusią įtampa finansų rinkose. Tą patvirtina ir faktas, kad finansų institucijos, kurioms ECB skolų krizės įkarštyje suteikė 3 metų trukmės paskolų likvidumui palaikyti, anksčiau laiko grąžins 137,2 mlrd. eurų, t. y. 53,2 mlrd. eurų daugiau, negu prognozuota analitikų. Tiesa, gali būti, kad taip bankai keičia 3 metų trukmės paskolas į trumpesnio termino, tačiau trumpuoju laikotarpiu rinkos dalyviai šią naujieną įvertino kaip stiprėjančio pasitikėjimo visa finansų sistema ženklą.


Tuo tarpu pasibaigusios Londono olimpinės žaidynės turėjo įtakos vartojimo sumažėjimui, tad Didžiosios Britanijos BVP ketvirtą ketvirtį smuko 0,3 procento (analitikai prognozavo 0,1 proc. BVP susitraukimą). Didžiosios Britanijos akcijų indeksas FTSE 100 kilo 0,31 proc., o Vokietijos DAX net 1,42 procento. Euras po gerų penktadienio naujienų stiprėjo tiek JAV dolerio, tiek Didžiosios Britanijos svarų sterlingų atžvilgiu.


Šįryt Kinijos HANG SENG (8.45 val. Lietuvos laiku) kyla 0,41 procento. Vakar paskelbta, kad pramonės sektoriaus bendrovių pelnas 2012 metais kilo 5,3 procento, tačiau gruodį padidėjimas buvo net 17,3 proc., o tai suteikia optimizmo, kad stiprus augimas gruodį persikels ir į šiuos metus. Japonijos NIKKEI po pastarąsias dvi prekybos sesijas trukusio kilimo, koregavosi ir smuko 0,94 procento.

Penktadienį Baltijos šalių biržose investuotojų aktyvumas nuslopo – sudarytų sandorių skaičius smuktelėjo iki 542 vnt., o bendra apyvarta buvo 1,6 mln. eurų. Nors pigusių akcijų buvo šiek tiek daugiau negu brangusių (atitinkamai 17 ir 15), tačiau indeksų vertės ūgtelėjo (OMXV +0,16 proc., OMXT +0,20 procento). Vilniaus biržoje investuotojų dėmesio ir vėl netrūko „Aprangos“ (+2,51 proc.) akcijoms. Taline aktyviausiai prekiauta metinius rezultatus paskelbusios bendrovės „Tallinna Vesi“ (+2,88 proc.) akcijomis. Įmonė dar prieš prasidedant prekybos sesijai pranešė, kad jos 2012 metų pajamos lyginant su 2011 metais padidėjo 3,3 proc. iki 52,9 mln. eurų, o grynasis pelnas – 5 proc. iki 22,6 mln. eurų. Vien per paskutinį praėjusių metų ketvirtį lyginant su atitinkamu 2011 metų laikotarpiu bendrovės pajamos padidėjo 4,8 proc., o grynasis pelnas pašoko 12,8 procento. Tokie rezultatai leidžia tikėtis, kad bendrovė šiemet išmokės ne mažesnius dividendus negu pernai (0,84 euro už akciją), o artimiausiomis dienomis jos akcijų kaina turėtų įsitvirtinti virš psichologiškai svarbaus 10 eurų lygmens.


Šią savaitę investuotojų dėmesys bendrovių rezultatams bus dar didesnis – jau trečiadienį 2012 metų veiklos ataskaitą planuoja skelbti Vilniaus biržos „flagmanas“ – bendrovė TEO LT. Be to, penktadienį turėtų pasirodyti „Aprangos“ ir „Baltikos“ sausio mėnesių pardavimo duomenys. Žvelgiant bendrai savaitės pradžia turėtų būti labiau optimistinė negu pesimistinė, o investuotojų dėmesys išliks ties tradiciškai dividendus mokančių bendrovių akcijomis.