Pagrindine varančiąja jėga indekso sudėtyje penktadienį buvo pagrindinių išteklių (Basic Resources +3,69 proc.) bei automobilių pramonės (Auto&Parts +1,94 proc.) sektoriai.

Bendrovė „Glencore PLC“ paskelbė, kad sumažino cinko gavybą trečdaliu, tai lėmė šios bendrovės net 7,0 proc. akcijos šuolį. Šis veiksmas iššaukė grandininę reakciją ir kitoms išteklius išgaunančioms bendrovėms: „Boliden AB“ kylant 12,89 proc., „Anglo American PLC“ stiebiantis +7,23 proc.

Už Atlanto investuotojų nuotaikos buvo nuosaikesnės, S&P 500 indeksui kylant 0,07 proc. ir Dow Jones šoktelint +0,2 proc. Dar ketvirtadienį paskelbtas paskutinio FED‘o posėdžio protokolas parodė, kad nariai nėra agresyviai nusiteikę padidinti bazinę palūkanų normą greitu metu, manant, kad tai pakenktų šalies ekonomikai. Savaitgalį pasisakė FED‘o narys Stanley Fisher, kad šalies ekonomikos rodikliai nėra tokie tvirti, norint priimti atsakingus sprendimus.

Kitas narys – Dennis P. Lockhart – oponavo, kad nariai turi mažiau pasitikėjimo nei prieš šešias savaites. Šiandien svarbesnių naujienų skelbiama nebus, o iš Azijos matoma atplūstanti optimizmo banga: Kinijos CSI 300 indeksui kylant +3,08 proc., o Japonijos Nikkei 225 fiksuojant 1,64 proc. prieaugį.

Valiutų rinkos

FED‘o paskutinio susirinkimo protokolas parodė, kad nariai kol kas susilaiko nuo kardinalių veiksmų, o savaitgalį jų pasisakymai tik sustiprino spėliones, kad FED‘as dar išlaikys bazinę palūkanų normą žemumose.

Tai ketvirtadienį sustiprino euro vertę 0,35 proc., penktadienį EUR/USD kursas toliau kilo 0,73 proc. (iki 1,1358 ribos), o šiandien lygis ieško krypties ties 1,1370 riba. Aktyvesnių svyravimų pastarąja valiutų pora galime sulaukti rytoj, kuomet bus paskelbti Vokietijos infliacijos rodikliai.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį pasibaigus prekybai „PRFoods“ (-0,26 proc.) paskelbė, kad neaudituotais duomenimis trečiąjį ketvirtį bendrovės pajamos kilo 13,3 proc., o trijų iš eilės ketvirčių pajamų šuolis siekia +5,1 proc. pokytį.

Ši statistika turi teigimą atspindį, todėl šiandienos prekybos metu galime tikėtis didesnio investuotojų susidomėjimo pastarosios bendrovės akcijomis.

Pagal prekybos aktyvumą paskutinę savaitės dieną į pirmąsias gretas išsiplėšė „Tallink Grupp“, pozicijoje 33 sandoriais perleidžiant akcijų už daugiau nei 490 tūskt. eurų, akcijos kainai kopiant 0,63 proc. Rygoje investuotojai toliau aktyviai keičiasi „Ventspils nafta“ akcijomis, jų kainai penktadienį išliekant nepakitusiai, o apyvartai viršijant 135 tūkst. eurų. Šiandien ryte pozicijoje buvo sudarytas tiesioginis sandoris, kuriuo buvo perleista 766,62 tūskt. akcijų už vieną sumokant 3,12 euro.

Pirmadienį „Vilkyškių pieninė“ paskelbė, kad rugsėjo mėnesio pardavimai krito 9 proc. lyginant su praėjusiais metais. Papildomų svarbesnių naujienų šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti.