Šis ECB Valdančiosios tarybos žingsnis atitiko ekonomistų lūkesčius. Dabar trys pagrindinės normos yra 2,5–3,25 proc. intervale.

Bankas kartu nurodė, kad kitame tarybos susitikime kovą palūkanos bus pakeltos papildomais 50 bazinių punktų.

Nors pastaruoju metu euro zonoje stebimi teigiami ženklai, infliacijai tolstant nuo spalį pasiekto piko ir gruodį užfiksavus ekonomikos augimą, bankas nurodė, kad ir toliau „stabiliai“ didins palūkanų normas, kurios kitame tarybos susitikime kovą esą bus pakeltos papildomais 50 bazinių punktų.

ECB pridūrė, kad po kito normų padidinimo imsis sprendimų dėl tolesnio pinigų politikos kurso.

Kaip prognozuoja „Swedbank“ ekonomistai, bazinės palūkanų normos bus didinamos dar kelis mėnesius ir š.m. birželio mėnesį jos, tikėtina, pasieks 3,25 proc.

Poveikis būsto paskoloms

„Artimiausiu metu ECB pozicija gali būti agresyvesnė nei FRS. Remiantis rinkos prognozėmis, dolerio palūkanų normos greitu metu turėtų pasiekti aukščiausią lygį, apie 4,75–5 proc. (šiuo metu 4,25–4,5 proc.). FRS planuoja palūkanų normų kėlimą stabdyti ties 5–5,25 proc.

Euro palūkanų normos gali kilti dar kurį laiką. Vasarį pakėlus 0,5 procentinio punkto, rinkoje tikimasi panašaus kėlimo ir kovą, taip pat dar vieno ar dviejų pakėlimų po 0,25 procentinio punkto ateityje. Tai reiškia, kad ECB indėlių palūkanų norma iki vasaros gali pasiekti 3,25–3,5 proc. (šiuo metu – 2,5 proc.). Dėl šios priežasties tarpbankinės palūkanų normos gali pasiekti aukščiausią lygį per daugybę metų.

Įvertindami agresyvesnę ECB retoriką, finansų rinkos dalyviai pradeda prognozuoti aukštesnes euro palūkanų normas šiems metams. Tačiau ilgalaikis požiūris į palūkanų normas iš esmės nesikeičia – tikimasi, kad per artimiausius dvejus ar trejus metus ECB bazinės palūkanų normos nebekils arba net mažės, tad tikimasi, kad 3 mėnesių EURIBOR stabilizuosis ties 2,5 proc., o 6 mėn. EURIBOR liks kiek aukštesnio lygio“, – komentuoja „Citadele“ banko pavaldžiosios įmonės „CBL Asset Management“ ekonomistė Simona Striževska.

Kaip rašoma ekonomistės komentare, kiekvienas ECB palūkanų normų kėlimas neabejotinai veikia ir Lietuvos gyventojus, turinčius paskolą su kintamomis palūkanų normomis.

„Į EURIBOR palūkanų normas paprastai jau yra įskaičiuota vasario mėnesio ECB posėdyje planuojama padidinti palūkanų norma. Trijų mėnesių EURIBOR siekia beveik 2,5 proc., o 6 mėn. EURIBOR – apie 3 proc. Vasarį palūkanų normas pakėlus 0,5 procentinio punkto, mėnesinės būsto paskolos įmokos padidės nuo kelių procentinių punktų iki 5 proc. mėnesio įmokos sumos, atsižvelgiant į būsto paskolos sąlygas ir grąžinimo grafikus“, – komentuoja ji.

Nors infliacija euro zonoje pastaruoju metu mažėja ir sausį sudarė 8,5 proc., ji vis vien gerokai viršija ECB nustatytą 2 proc. tikslą.

ECB palūkanas padidino jau penktame Valdančiosios tarybos posėdyje iš eilės. Ankstesniajame taip pat buvo susitarta dėl 0,5 proc. prilygstančio pakėlimo. Tačiau prieš tai bankas palūkanas du kartus padidino po 0,75 proc.

Anksčiau ketvirtadienį Jungtinės Karalystės (JK) centrinis bankas taip pat paskelbė padidinęs palūkanų normas. Analogišką žingsnį trečiadienį žengė ir JAV Federalinis rezervų bankas (FED).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)