Taipogi ECB pranešė, kad pradės kapitalo rinkų skatinimą, kuris turėtų suaktyvinti paskolų išdavimą. Vakar reaguodami į tokias naujienas didieji Europos indeksai Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 kilo atitinkamai po 1,81 proc. ir 1,14 proc. Situacija JAV buvo priešinga S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksai krito po 0,15 proc. ir 0,05 proc. Tokiam pokyčiui didžiąja dalimi įtakos turėjo paskelbti darbo rinkos rodikliai, kurie nepateisino analitikų prognozių. Privataus sektoriaus darbo pokyčio augimas ne tik nepasiekė prognozuojamos 220 tūkst. ribos, bet ir sumažėjo nuo 212 tūkst. 204 tūkst. augimo. Tuo tarpu savaitinis bedarbių paraiškų skaičius išaugo nuo 298 tūkst. iki 302 tūkst., tuo tarpu apžvalgininkai tikėjosi sulaukti 300 tūkst. augimo. Šiandien buvo paskelbtas Vokietijos liepos mėnesio pramonės produkcijos indeksas, kuris pakilo nuo 0,4 proc. iki 1,9 proc. proc. ir tai buvo didesnis šuolis nei analitikai prognozavo (0,4 proc.). Šiandien investuotojai vertins metinį antrojo ketvirčio euro zonos BVP pokytį bei JAV dirbančiųjų pokytį be žemės ūkio sektoriaus. Prognozuojama, kad pirmasis rodiklis išliks nepakitęs, o antrasis teigiamai išaugs, tikėtina, įnešdamas į JAV rinkas optimizmo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų poros prekyba vyko labai intensyviai. Vos tik ECB išplatino informaciją apie bazinių palūkanų keitimą, pagrindinių valiutų kursas akimirksniu susitraukę daugiau nei 1,0 proc. Vėliau banko vadovas paskelbė apie ekonomikos skatinimą, kuris bus atliekamas per kapitalo rinkas. Reaguojant į tokias naujienas pagrindinės valiutų poros kursas dienos pabaigoje bendrai sumažėjo apie 1,48 proc., pasiekdamas 1,2940 lygį. Tai buvo didžiausias dienos mažėjimo pokytis nuo pat 2011 metų lapkričio mėnesio. Ir šiuo metu pagrindinių valiutų poros santykis yra žemiausiame lygyje nuo pat 2013 metų liepos mėnesio. Penktadienį ryte EUR/USD valiutų kursas dar nežymiai sumažėjo iki 1,2930 lygio. Tikėtina, šios valiutų poros santykis šiandien nerodys atšokimo, o priešingai, dar sumažės, skelbiant JAV darbo rinkos rodiklius, kurie prognozuojama, turėtų rodyti teigiamą pokytį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Nors vakar dieną Europos akcijų rinkose dominavo optimizmas, tuo tarpu Vilniaus (-0,3 proc.) ir Talino (-1,18 proc.) biržose situacija buvo priešinga. Aktyviausiai prekybą vyko estiško kapitalo bendrovių „Tallinna Vesi“ (-1,56 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-3,6 proc.) akcijomis, bendrai sudėjus jų apyvartai pasiekiant daugiau nei 357 tūkst. eurų. Vilniaus biržos indeksą slėgė „Utenos Trikotažas“ (-2,51 proc.), „Agrowill Group“ (-3.17 proc.) ir „Pieno Žvaigždės“ (-3,68 proc.), tačiau bendrai šių pozicijų apyvartą buvo labai maža – 7,3 tūkst. eurų. Rygos vertybinių popierių birža vienintelė judėjo priešinga kryptimi ir fiksavo 0,58 proc. prieaugį, didžiausiu aktyvumu pasižymint bendrovei „Olainfarm“, kurios akcijų buvo perleista už daugiau nei 8 tūkst. eurų ir vertei išliekant nepakitusiai, ties 7,32 euro už akciją. Šiandien svarbių įvykių Baltijos akcijų rinkose skelbiama nebus, todėl tikėtina, investuotojų dėmesys kryps į Europos akcijų rinkas.