-M. Draghis įžvelgia euro zonos ekonomikos augimo riziką.

-Infliacija regione palaipsniui didės.

-Per anksti švęsti pergalę dėl euro zonos ekonomikos atsigavimo.

-ECB turi pakankamai instrumentų veikti. Jų įvairovė priklausys nuo aplinkybių.

-ECB taryba ir toliau laikosi tokios pat užuominomis paremtos pinigų politikos (angl. forward guidance), t. y. palūkanų normos išliks žemos pakankamai ilgą laiko tarpą.

Iš EUR/USD kurso pokyčio galima manyti, kad rinkos dalyviai komentarus įvertino labiau neigiamai euro atžvilgiu, kuris per keliasdešimt minučių pigo maždaug 0,5 proc. iki 1,356 JAV dolerio už eurą. Tiesa, trumpalaikį euro pigimą keitė brangimas ir šįryt EURUSD kursas yra ties 1,3613 lygmeniu. Tuo tarpu EURIBOR (angl. Euro Interbank Offered Rate) - vidutinės Europos tarpbankinės rinkos palūkanų normos, kuriomis bankai yra pasiruošę paskolinti lėšų eurais kitiems bankams, išliko beveik nepakitusios (3 mėn EURIBOR 0,282 proc., 6 mėn. EURIBOR 0,388 proc.). Apibendrinant, M. Draghio pranešimas yra beveik toks pat, kaip ir prieš mėnesį, tačiau verta pažymėti, kad rinkos dalyvius toliau pavyksta įtikinti, kad ECB stengsis palaikyti žemas palūkanų normas.

Vakar įvykusio D. Britanijos centrinio banko susitikimo metu palūkanų normos, kurios siekia 0,5 proc., ir kiekybinio skatinimo apimtys (375 mlrd. svarų sterlingų) pakeistos nebuvo.

Kinijoje mažėja prekybos perteklius. Investuotojai Azijoje vertina Kinijos prekybos duomenis, Paskelbta, kad gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu, prekybos balansas buvo 25,64 mlrd. JAV dolerių arba 6,5 mlrd. mažesnis negu prognozuota. Tuo tarpu eksportas gruodį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, ūgtelėjo 4,3 procento (prognozuota 5 proc.). Nors Honkongo HANG SENG indeksas šįryt kyla 0,4 proc., sumažėjęs prekybos perteklius yra neigiamas veiksnys Kinijai.

Šiandien investuotojų akiratyje – svarbūs JAV darbo rinkos duomenys. Tikimasi, kad po analitikų prognozes viršijusių duomenų, kuomet lapkritį sukurta 203 tūkst. naujų darbo vietų (išskyrus žemės ūkio ir viešuosius sektorius), sulauksime 193 tūkst. siekiančio rodiklio. Bendras nedarbo lygis turėtų išlikti nepakitęs (7 proc.). Lėtesnis negu tikimasi darbo vietų kūrimas galėtų lemti mažėjančius lūkesčius dėl tolesnio QE3 mažinimo, t. y. JAV doleris veikiausiai pigtų. Jeigu būtų sukurta daugiau darbo vietų negu prognozuojama, paklausa JAV doleriui turėtų padidėti.

Baltijos šalių rinkose vyravo gana ramios nuotaikos – Vilniuje (-0,2 proc.) ir Taline (+0,3 proc.) indeksų pokyčiai buvo nedideli, o Rygoje (+0,9 proc.) optimizmo būta daugiau. Įdomu tai, kad sandorių skaičius Rygos biržoje viršijo 100. Didėjantis likvidumas yra logiškas, kadangi Latvijai įsivedus eurą birža tapo patrauklesnė. Trečiadienį net 20 proc. brangusios „Limarko laivininkystės akcijos“ vakar stabtelėjo. Kaina nesikeitė, šių akcijų perleista už 14 tūkst. eurų (40 sandorių), o tai rodo, kad korekcijos šioje pozicijoje gali pavykti išvengti. Vertinant bendrai, Baltijos biržose vyrauja laukimo nuotaikos, pavyzdžiui, Vilniaus biržos indeksas yra 5 metų aukštumose. Akcijų pirkėjai stabtelėjo ir laukia akcijų pasiūlos patrauklesne kaina, o pardavėjai tikisi paklausos augimo.