Tai reiškia, kad šiuo metu verslas gali optimaliau pasiskolinti pinigus ir juos panaudoti vystant savo veiklą. Šis procesas turėtų suaktyvinti verslo pusės investicijas, duodant teigiamą impulsą regiono ekonomikai. Analitikai nurodo, kad tai yra teigiamas ženklas, tačiau investuotojai įžvelgia, kad ateityje gali būti švelninamas ECB ekonomikos kiekybinis skatinimas.

Ketvirtadienį bus skelbiamos ECB bazinės palūkanų normos bei po jų seks Mario Draghi konferencija, kurioje investuotojai ieškos įžvalgų apie esamą ekonomikos situaciją bei banko monetarines priemones. Šiuo metu analitikai prognozuoja, kad bazinės palūkanos išliks žemumose, o banko prezidentas nenurodys agresyvesnių monetarinės politikos priemonių. JAV akcijų rinkos taip pat krito (S&P 500 -0,14 proc.; Dow Jones -0,08 proc.).

Šalyje buvo paskelbta, kad rugsėjo mėnesio duomenimis, pradėtų statyti gyvenamųjų namų apimtys viršijo lūkesčius (1142 tūskt.) ir didėjo 1206 tūkstančiais, sudarant +6,5 proc. pokytį (buvusi reikšmė1132 tūskt.). Europoje šiandien nenumatyta paskelbti svarbesnių makroekonominių naujienų, o JAV bus išplatinta statistika apie savaitinį bedarbių paraiškų skaičių (+3,9 proc. iki 265 tūskt.) bei esamas gyvenamųjų namų pardavimų apimtis (+1,5 proc. iki 5,39 mln.).

Valiutų rinkos

Antradienį euras nedaug pakilo prieš JAV dolerį, EUR/USD valiutų kursui dienos pabaigoje apsistojant ties 1,1345 riba. Vakar ECB ataskaita parodė, kad yra įžvelgiamas tam tikras pagerėjimas euro zonos ekonomikos skatinime, o tai signalizuoja apie mažesnes pinigų injekcijas ateityje. Jeigu taip atsitiktų, tai tikėtina euras nebūtų taip slegiamas prieš JAV dolerį, pagrindiniam valiutų kursui kylant į viršų.

Šiandien JAV darbo rinkos rodiklių prognozės rodo, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius išaugs, o tai gali nežymiai susilpninti JAV dolerį prieš eurą. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas yra beveik nepasikeitęs nuo vakar dienos ir ieško krypties ties 1,1355 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Prieš prekybos sesiją paskelbti „Šiaulių bankas“ devynių mėnesių veiklos rezultatai investuotojus nuteikė optimistiškai. Pozicijoje iš esmės dominuojant smulkiems investuotojams buvo perleista akcijų už daugiau nei 242,9 tūkst. eurų, akcijos kainai augant iki 0,291 euro (+1,39 proc.). „Teo LT“ rezultatai didesnio efekto akcijos kainai nedavė, pastarajai išliekant be pokyčio ties 1,02 euru ir apyvartai pasiekiant 47,7 tūskt. eurų.

Latvijos biržoje ir toliau investuotojai aktyviai keitėsi „Ventspils nafta“ akcijomis, jų kainai išliekant nepasikeitusiai, o dienos apyvartai viršijant 283,3 tūskt. eurų. Rygos biržoje didesniu vertės kilimų pasižymėjo „Latvijas kugnieciba“ akcija, kuri šoktelėjo net 12,07 proc. (apyvarta EUR 119 tūskt. eurų).

Tikėtina, šią reakciją iššaukia tai, kad net 49,94 proc. bendrovės akcijų šiuo metu valdo „Ventspils nafta“. Taigi investuotojai spekuliuoja, kad šis paketas ateityje gali būti didinamas arba parduodamas, o jeigu dar bus peržengiama 50 proc. riba, tai automatiškai kils prievolė skelbti oficialų akcijų siūlymą supirkti likusias akcijas.

Šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnių naujienų.