Taip pat vakar pasklido kalbos, kad ECB padidino fondų dydį, kuris gali būti skiriamas Graikijos bankams finansuoti, jeigu į šalį ateitų nepasitikėjimo banga ir finansinis sektorius susidurtų su sunkumais. Šie veiksmai rodo, kad Graikijos kreditoriai ruošiasi visiems scenarijams bei stengiasi sumažinti riziką ir užtikrinti vientisumą. JAV investuotojai su pasitikėjimu žvelgė į akcijų rinkas (S&P 500 +0,45 proc.; Dow Jones +0,31 proc.) matant, kad FED‘o nariai kol kas nesusitaria dėl vieningo veiksmų plano pakelti bazines palūkanų normas šalyje. Taip pat ketvirtadienį šalyje paaiškėjo, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nepasiekė prognozės (283 tūskt.) ir apsistojo ties 281 tūkst. paraiškų, nuo prieš tai buvusio 267 tūkst. lygio. Šalyje startavo bendrovių ketvirtinių rezultatų skelbimas. Aliuminio bendrovė „Alcoa“ (-3,37 proc.) ir mažmeninių pardavimų tinklas „Bed Bath & Beyond Inc.“ (-5,43 proc.) išplatino informaciją, kuri lėmė pastarųjų bendrovių akcijų neigiamą korekciją. „Alcoa“ investuotojus nuvylė dėl kritusių pardavimų, o antroji bendrovės pajamos buvo mažesnės nei prognozuota bei ateities prognozės nesužavėjo investuotojų.

Valiutų rinkos

Vakar dieną JAV doleris išlaikė stiprėjimo tendenciją prieš eurą, stumdamas EUR/USD valiutų kursą žemyn net -1,4 proc. iki 1,0665 ribos. Atrodo, investuotojai yra nusiteikę, kad ECB kiekybinė euro zonos skatinimo programa paveiks taip eurą, kad pastarasis atsidurs ties paritetu su JAV doleriu. Žinoma, šiuo metu eurą ir toliau slegia Graikijos finansinė suirutė. Jeigu pasitvirtintų blogasis scenarijus ir Graikija negautų paramos iš kreditorių, tai turėtų dideles pasekmes šalies finansiniam sektoriui, kuris paveiktų ir kitas euro zonos valstybes, o tai galiausiai paskatintų dar didesnius pinigų srautus, kurie neigiamai atsilieptų eurui prieš kitas pagrindines valiutas. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas šiek tiek pakilo nuo vakar dienos ir laikosi ties 1,0670 riba. Penktadienį svarbesnių naujienų skelbiama nebus, todėl pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į Graikiją.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkos ėjo priešinga kryptimi nei Europos didieji indeksai, Talino indeksui susitraukiant 0,02 proc., Vilniaus koreguojantis -0,53 proc., o Rygos krentant -0,04 proc. investuotojų dėmesį labiausiai patraukė pardavimų tinklo „Tallinna Kaubamaja Grupp“ vertybiniai popieriai. Bendrovės akcijos vertė krito -0,16 proc., o aktyviai smulkiems investuotojams sudarinėjant sandorius, apyvarta pozicijoje pasiekė 163 tūskt. eurų. Vilniaus biržoje „Šiaulių bankas“ pozicijoje jautėsi didesnė akcijų pasiūla, vertei krentant -1,61 proc. Vakar dar buvo diena, kada investuotojai pirkdami pastarąsias akcijas turėjo galimybę įgyti teisę į numatomus dividendus bei naujas akcijas dėl įstatinio kapitalo didinimo.

O šį pokytį galėtume sieti su investuotojų sprendimu fiksuoti pelną, kurį lėmė gana staigus bendrovės akcijos kilimas per pastarąjį laikotarpį. Šiandien galime tikėtis pozicijoje didesnio aktyvumo, nes investuotojai pirkdami akcijas nebepretenduoja į išmokas. Vakar po prekybos sesijos komunalinių paslaugų bendrovė „City Service“ paskelbė apie numatomus dividendus, kurie sudarys 0,03 euro už vieną akciją. Taip pat bendrovė paskelbė pranešimą apie ketinimą išbraukti bendrovės akcijas iš prekybos reguliuojamoje rinkoje AB NASDAQ OMX Vilnius. Žinoma, tai įvyks tik tuo atveju, jeigu bendrovė sugebėtų pasiekti, kad akcijomis būtų prekiaujama Varšuvos biržoje. Penktadienį sulauksime svarbesnės informacijos iš pieno perdirbimo įmonės „Vilkyškių pieninė“, kuri paskelbs informaciją apie pardavimus už kovo mėnesį.