Europos centrinio banko (ECB) prezidentas M. Draghis (Mario Draghi) pabrėžė, kad plataus masto kiekybinio skatinimo programa, superkant vyriausybės skolą, yra paskutinė euro zonos centrinio banko arsenale infliaciją galinti paskatinti priemonė. Dauguma susitikimo dalyvių sutariamai teigė, kad Europos politikams pastaruoju metu trūko ryžto imtis reikiamų struktūrinių reformų, „slepiantis“ už ECB vykdomų ekonomiką skatinančių veiksmų, o užsitęsusi Europos ūkio stagnacija turės neišvengiamą poveikį pasaulio ekonomikos plėtrai.

Šįryt paskelbta Kinijos prekybos informacija gerokai pralenkė lūkesčius, rugsėjo mėnesį ūgtelėjus ir eksportui (+15,3 proc.), ir importui (+7,0 proc.). Pastarosiomis dienomis aprimo ir situacija Honkonge, tačiau, plačiai transliuojamų žinių apie lėtesnę negu tikėtasi pasaulio ekonomikos plėtrą kontekste, to gali nepakakti investuotojų nuotaikoms pataisyti (09:30 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -0,67 proc., Japonijos NIKKEI -1,15 proc., Honkongo HANG SENG -0,62 proc.).

Rytoj ekonominių rodiklių kalendoriuje didžiausias dėmesys teks Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos rugsėjo mėnesio vartotojų kainų indeksui (tikimasi, kad vartotojų kainos atitinkamai augo 0,2 proc. ir smuko 0,3 proc., palyginti su paskutiniu vasaros mėnesiu) bei Vokietijos ZEW instituto skaičiuojamam verslo lūkesčių rodikliui. Pastarasis, prognozuojama, dar kartą patvirtins susilpnėjusį didžiausios euro zonos ekonomikos imunitetą ir skatins diskusijas dėl būtinybės didinti valstybės investicijas.

Baltijos šalių rinkos neišsiskyrė iš pasaulinio konteksto. Indeksų vertė krito, tačiau ribotai (OMXBB -0,43 proc., OMXV -0,36 proc.) dėl santykinai nedidelio investuotojų aktyvumo. Daugiausiai sandorių (77) sudaryta „Lietuvos dujų“ (-1,45 proc.) akcijomis. Investuotojams, kurie penktadienį pardavė bendrovės akcijų, nebepriklausys 0,24 lito tarpiniai dividendai. Tuo tarpu nuo šiandien „Lietuvos dujų“, „Lietuvos energijos gamybos“ ir LESTO akcijomis bus prekiaujama be teisės į tarpinius dividendus, todėl kainos turėtų sumažėti išmokamų dividendų dydžiu. „Vilkyškių pieninė“ (-2,13 proc.) paskelbė, kad rugsėjo pardavimo apimtys tesiekė 23 mln. litų, t.y. buvo net 34 proc. mažesnės negu prieš metus. Kaip ir buvo galima tikėtis, tokiam smukimui įtaką padarė mažesnės pieno produktų kainos ir Rusijos taikomas žemės ūkio produktų importo embargas. Galima tikėtis, k! ad ši naujiena turės neigiamą įtaką ne tik „Vilkyškių pieninės, bet ir kitų pieno perdirbimo bendrovių akcijų kainoms. Be to, kol bus paskelbti trečiojo ketvirčio veiklos rezultatai, su bendrovėmis susiję asmenys, kurie praėjusius porą mėnesių buvo aktyvūs pirkėjai, negalės įsigyti akcijų. Prekyba TEO LT akcijomis nuo šiandien yra sustabdyta dėl įstatinio kapitalo mažinimo.