Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Stoxx Europe 600 indeksas pirmadienį įgavo kritimo pagreitį, dieną užbaigiant su -2,21 proc. vertės sumažėjimu.

Nuotaikos Europoje vakar dieną buvo neigiamos, pasiekus žiniai, kad Kinijos pramonės produkcijos bendrovių pelnas rugpjūčio mėnesio duomenimis susitraukė net 8,8 proc. ir tai buvo didžiausias neigiamas pokytis beveik per ketverius metus.

Tai akimirksniu paskatino investuotojų kalbas apie lėtėjančią šalies ekonomiką, smunkant žaliavų kainoms. Tarp sektorių Europoje aktyviausiai krito pagrindinių iškastinių išteklių (Basic Resource) sektorius, jo vertei susitraukiant net 7,61 proc. Skaudų smūgį patyrė „Glencore Plc.“ bendrovė, kuri savo veiklą sukoncentravus į metalus ir mineralus, energijos išteklius bei žemės ūkio produkciją.

Per vieną dieną jos vertė susitraukė net 29,42 proc., o pagrindinė priežastis – net 46,7 proc. jos veiklos yra nukreipta į Azijos rinką. Taip pat investuotojams ramybės vakar nedavė automobilių pramonė, indeksui (Stoxx Europe 600 Auto&Parts) susitraukiant 3,64 proc. Toliau įsibėgėjant skandalo grandininei reakcijai dėl sukčiavimo „Volkswagen AG“ (-7,46 proc.) bendrovė krenta ir paskui tempia kitus automobilių gamintojus: „Porsche Automobil Holding SE“ (-6,93 proc.), „Peugeot SA“ (-5,23 proc).

JAV akcijų rinkos taip pat smuko, S&P 500 indeksui susitraukiant 2,57 proc. Pirmadienį paskelbtas vartotojų pajamų santykis ūgtelėjo 0,3 proc. ir tai buvo mažiau nei tikėtasi (+0,4 proc.), tačiau išlaidos pakilo 0,4 proc., o buvo laukta 0,3 proc. šoktelėjimo.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Europos ir JAV, kur bus skelbiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas. Senajame žemyne šis rodiklis turėtų išlikt stabilus, tačiau už Atlanto pastarojo vertė turėtų susitraukti net 4,4 proc., nuo 101,5 iki 97,0.

Valiutų rinkos

Nors FED‘o nariai savo kalbomis bando nuteikti, kad bazinė palūkanų norma dar bus padidinta šiais metais, tačiau per pastarąsias dienas JAV doleris stipriai į tai nereaguoja, per vakar dieną EUR/USD valiutų santykiui augant 0,44 proc. iki 1,1244 lygio.

Šiandien kursas dar šiek tiek ūgtelėjo ir laikosi ties 1,1280 riba. Antradienį 15:00 val. Vokietijoje bus paskelbtas preliminarus metinis infliacijos lygis, kuris, tikimasi, sumažės nuo 0,2 proc. iki 0,1 proc. Jeigu statistika pasitvirtintų, tai dalinai paskatintų investuotojų spėliones, kad bendras euro zonos infliacijos lygis gali būti taip pat mažesnis, augant papildomam ECB ekonomikos skatinimo poreikiui.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Bendra trijų šalių apyvarta vakar dieną vos peržengė 300 tūkst. eurų ribą, Baltic Benchmark indeksui kilstelint vertę 0,39 proc.

Šiandien ryte agro verslo bendrovė „Linas Agro Group“ paskelbė eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkę, kurioje yra nurodyta, kad bus svarstoma akcininkams išmokėti pelną dividendais, paskirstant 0,0076 euro vienai akcijai.

Pirmadienį aktyvumas pozicijoje buvo labai mažas, akcijai išsilaikant ties 0,66 euro už vienetą.