Vakar prie aktyvesniu vertės kilimu išsiskyrusių bendrovių buvo oro linijų. Vietinių skryčių bendrovė „Southwest Airlines Co.“ akcija augo 2,89 proc., o „American Airlines Group Inc.“ vertė šoktelėjo 2,5 proc. Nemažą svorį šių bendrovių akcijų kilimui duoda krentanti pasaulinė naftos kaina, investuotojams tikintis, kad skrydžių bedrovės galės sumažinti išlaidas, o tai automatiškai iššauks didesnį pelną. Šiuo metu žaliavinės Brent Oil (nuo mėnesio pradžios -6,8 proc.) naftos kaina yra pasiekusi 48,62 JAV dolerio už barelį lygį, o WTI Oil (nuo mėnesio pradžios -11,5 proc.) – 41,77 JAV dolerio už barelį naftos ribą. Taip pat pirmadienį aktyviai kilo elektromobilių bendrovės „Tesla Motors inc.“ (+4,9 proc.) akcijų vertė, po informacijos, kad reitingų agentūra „Morgan Stanley“ padidino tikslinę kainą net iki 465 JAV dolerių, kai rinkos kaina šiuo metu svyruoja apie 255 JAV dolerio už akciją. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė naujai pradėtų statyti gyvenamųjų namų apimtys. Tiksimais, kad šis rodiklis liepos mėnesį augs 1180 tūskt. nuo prieš tai buvusio 1174 tūkst. didėjimo.

Valiutų rinkos

Vakar JAV doleris sustiprėjo prieš eurą 0,28 proc., EUR/USD valiutų santykiui pasiekiant 1,1078 lygį, o šiandien, ketvirtą dieną iš eilės, valiutų santykis toliau juda žemyn ieškodamas krypties ties 1,1065 riba. Investuotojai lauks trečiadienio, kuomet bus paskelbtas FED‘o protokolas iš liepos mėnesio 28 – 29 dieną vykusio susirinkimo. Tai bus puiki proga investuotojams rasti užuominų ir įvertinant, kaip FED‘as žvelgia į esamą šalies situaciją ir kokių galimų veiksmų gali imtis rugsėjo 17 dieną skelbiant bazinę palūkanų normą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose pirmadienį jautėsi pakilios investuotojų nuotaikos. Vilniaus biržos indeksas pakilo 0,22 proc., Talino indekso pokytis sudarė +0,1 proc., o Rygos šoktelėjo 0,42 proc., bendrai šalių apyvartai pasiekiant 748 tūkst. eurų. Pagal investuotojų aktyvumą į pirmąsias gretas išsiveržė komercinis bankas „Šiaulių bankas“, pozicijoje perleidžiant akcijų už daugiau nei 240 tūkst. eurų, akcijos kainai išaugant 0,68 proc. iki 0.295 euro už vienetą. Prekybos metu buvo pastebėtas vienas tiesioginis sandoris, kuriuo sutartinai investuotojai apsikeitė 700 tūkst. akcijų už vienetą mokant 0,293 euro. Penktadienį po prekybos sesijos paskelbti „Lesto“ (+0,55 proc.) veiklos rezultatai paskatino smulkesnius investuotojus vykdyti aktyvesnę prekybą, 52 sandorių metu perleidžiant akcijų už beveik 48,6 tūkst. eurų. Vakar užsidarius prekybai sulaukėme „Olainfarm“ (+0,25 proc.) prekybos statistikos už liepos mėnesį. Remiantis duomenimis, pardavimai šį mėnesį kilo net 19 proc., o šių metų septynių mėnesių pardavimų kilimas sudaro 6,0 proc., lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Šiandien bendrovės nenumačiusios paskelbti papildomų svarbesnių naujienų.