Šios skaitmeninės valiutos kursas šįmet išaugo beveik 150 proc., stiprėjant lūkesčiams, kad JAV reguliotojai leis sukurti vadinamuosius biržoje prekiaujamus fondus (EFT), kurie sektų bitkoino kursą ir leistų visuomenei investuoti į valiutą neperkant jos tiesiogiai.

Pirmadienį apie 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku bitkoino kursas buvo didesnis nei 40 700 JAV dolerių.

Šios valiutos vertė nesiekia 2020 m. stebėtų rekordinių beveik 69 000 JAV dolerių aukštumų, tačiau pastarasis šuolis žymi atsigavimą po didelio atgarsio sulaukusių skandalų ir žlugimų, sukrėtusių kriptovaliutų rinką.

Praėjusiais metais žlugo antra pagal dydį pasaulyje kriptovaliutų birža FTX, o jos vadovui Samui Bankmanui-Friedui gresia 110 metų belangės už tai, ką prokurorai pavadino „vienu didžiausių finansinio sukčiavimo atvejų Amerikos istorijoje“.

Negana to, praėjusį mėnesį atsistatydino didžiausios pasaulyje kriptovaliutų biržos „Binance“ generalinis direktorius Changpeng Zhao, jam ir visai kompanijai pripažinus kaltę dėl pinigų plovimo taisyklių pažeidimo.

JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija iš naujo nagrinėja turto valdymo įmonės „Grayscale“ pateiktą prašymą, susijusį su bitkoinu ir ETF, taip pat prašymus, kuriuos pateikė kitos grupės, įskaitant „BlackRock“ ir „ArkInvest“. Pirmiausiai turėtų būti atsakyta į „ArkInvest“ prašymą, o sprendimo tikimasi vėliausiai iki sausio 10 d.

Bitkoino kursą taip pat paskatino viltys, kad JAV Federalinis rezervų bankas (FED) baigė didinti palūkanų normas ir kitąmet gali jas apkarpyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją