„Bloomberg Economics“ atlikta analizė rodo, kad pinigų politikos griežtinimas, kovojant su infliacija, 19 šalių bloko ekonomikai turės bendrą neigiamą 3,8 proc. efektą. Šį poveikį dar gali padidinti tai, kad ECB veiksmai sutampa su Vokietijos ir kai kurių kitų šalių vykdomu biudžeto išlaidų mažinimu.

FED Valdytojų tarybos narė M. Bowman pareiškė, kad siekiant suvaldyti kainų augimą, reikalingi papildomi palūkanų normų didinimai. Jos kolegos R. Bostic ir A. Golsbee laikosi priešingos nuomonės – pasak jų, kad šalies darbo rinka darosi labiau subalansuota, todėl centrinis bankas gali padaryti pertrauką didindamas palūkanas ir įvertinti, ar reikalingi papildomi veiksmai. Penktadienį paskelbta, kad liepą JAV sukurta 187 tūkst. naujų darbo vietų (prognozė – 200 tūkst.), nedarbo lygis sumažėjo nuo 3,6 iki 3,5 proc., atlyginimai augo 4,4 proc. tempu (tikėtasi 4,2 procento). JAV dolerio kursas penktadienį euro atžvilgiu smuktelėjo 0,52 proc. (iki 1,101 dolerio už eurą).

„S&P 500“ akcijų indeksas vienu prekybos sesijos metu buvo pakilęs beveik 1 proc., bet vėliau investuotojų nuotaika subjuro (dienos pokytis -0,53 procento). „Apple“ akcijos po pesimistinės pajamų prognozės paskelbimo atpigo 4,80 proc., bendrovės kapitalizacija smuktelėjo žemiau 3 trilijonų JAV dolerių ribos. „Amazon“ akcijos po investuotojų lūkesčius viršijusių rezultatų paskelbimo pabrango 8,27 procento. Savo finansinius rezultatus jau paskelbė 85 proc. „S&P 500“ indekso bendrovių. Jų pelnai per ketvirtį vidutiniškai sumažėjo 7,8 proc., bet mažiau, negu prognozavo analitikai – pelno prognozes viršijo 80 proc. kompanijų.

Šiandien bus paskelbtas Vokietijos pramonės birželio mėn. rodiklis – prognozuojama, kad produkcija, palyginti su geguže, susitraukė 0,5 procento.

Baltijos šalių biržose dominavo prekyba „Enefit Green“ akcijomis. Jų perleista už 1,2 mln. eurų (53 proc. visos trijų biržų apyvartos), kaina smuktelėjo 0,90 proc. (iki 3,97 euro už akciją). Jau pasibaigus prekybai, antrojo ketvirčio rezultatus paskelbė „Silvano Fashion Group“. Bendrovės pajamos, palyginti su tuo pačiu 2022 m. laikotarpiu, išaugo nuo 15,3 iki 17,3 mln. eurų, veiklos pelnas nuo 2,5 iki 6,7 mln. eurų, bet grynasis pelnas dėl nepalankių valiutos kurso svyravimų sumenko nuo 10,0 iki 3,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją