J. Powell'as taip pat pareiškė, kad jo įsitikimu, numatytas pinigų politikos griežtinimas neturėtų sukelti JAV ekonomikos recesijos. Centrinio banko balanse esančių vertybinių popierių kiekį ketinama mažinti nuo birželio – iš pradžių po 47,5 mlrd. JAV dolerių per mėnesį, per 3 mėn. padidinant šią sumą iki 95 mlrd. JAV dolerių. JAV akcijų indeksai vakar šovė aukštyn – „S&P 500“ pakilo 2,99 proc., technologijų sektoriaus NASDAQ 3,19 procento. Tokio didelio indeksų kilimo FED posėdžio dieną nebuvo nuo 2010 metų.

Jau pasibaigus prekybai, „Booking Holdings“ ir „Tripadvisor“ akcijos pabrango atitinkamai 10,59 proc. ir 7,17 proc. po lūkesčius viršijusių pirmojo ketvirčio rezultatų paskelbimo. Bendrovių finansinius rodiklius paveikė greitai atsigaunanti paklausa kelionėms.

JAV dolerio kursas euro atžvilgiu nukrito beveik 1 proc. – iki 1,062 dolerio už eurą. JAV vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas smuktelėjo 4 baziniais punktais – iki 2,94 procento. Pasak JAV iždo sekretorės J. Yellen, JAV ekonomikos nusileidimas turėtų būti minkštas. Nobelio premijos laureatas P. Romer'is pareiškė, kad FED turėtų orientuotis į 3-4 proc. infliaciją, o ne didinti palūkanas tiek, kad kainų augimo tempas nukristų iki 2 procentų.

Šiandien posėdžiaus Anglijos bankas – manoma, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta nuo 0,75 iki 1 proc. – aukščiausio lygio per pastaruosius 13 metų. Kaip ir iš FED, iš Anglijos banko tikimasi žinių dėl to, kaip planuojama mažinti balanse esančių obligacijų kiekį, kurių vertė siekia 847 mlrd. svarų.

Artimiausiomis dienomis JAV prezidentas susitiks su G7 šalių lyderiais aptarti naujų sankcijų Rusijai. Jungtinės Karalystės ir Japonijos lyderiai šiandien Londone aptars planą, kaip padėti Azijos šalims mažinti priklausomybę nuo rusiškos naftos ir dujų.

Baltijos šalių biržose investuotojai aktyvių veiksmų nesiėmė. Beveik visų 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių akcijų kainos pakito mažiau, negu 0,5 procento. „Tallinna Sadam“ akcijų kaina pirmą kartą, kuomet investuotojams nebepriklausė teisė į 0,097 euro už akciją dividendus, nukrito 5,32 proc. – iki 1,628 euro už akciją. Šįryt pirmo 2022 m. ketvirčio rezultatus paskelbė „Enefit Green“. Bendrovės pajamos, palyginus su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, išaugo 58 proc. – nuo 42,2 iki 66,7 mln. eurų. Grynasis pelnas padidėjo daugiau negu dvigubai – nuo 15,6 iki 34,9 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją