JAV mažmeninės prekybos duomenys viršijo prognozes (rugsėjo mėnesio duomenys +0,7 proc., kai prognozė 0,3 procento), negana to į geresnę pusę peržiūrėti ir rugpjūčio mėn. duomenys. Nemažėjantis vartojimas signalizuoja apie stiprią darbo rinkos būklę ir gerus vartotojų lūkesčius, kas apsunkina FED pastangas suvaldyti infliaciją. Iš ateities sandorių išskaičiuota tikimybė, kad FED dar kartą kels palūkanas vėl viršijo 50 procentų. Vokietijos dabartinės ekonominės situacijos vertinimo ir ateities lūkesčių ZEW indeksų spalio mėnesio reikšmės viršijo prognozes, tačiau išliko neigiamose zonose. Ateities lūkesčių rodiklis siekė -1,1, kai prognozuota -9 punktai (tai aukščiausia reikšmė nuo balandžio), o dabartinės būklės vertinimas nors ir buvo geresnis nei prognozuota (-79,9, kai prognozė -80,8), tačiau buvo blogesnis nei praeito mėnesio (-79,4).

Ateities indekso pokyčiui labiausiai įtaką darė lūkestis dėl infliacijos mažėjimo, tuo tarpu dabartinės būklės vertinimui neapibrėžtumo pridėjo ir Izraelio konfliktas. Kalbant apie šį konfliktą – po ligoninės sprogimo Gazos Ruože, per kurį galimai žuvusių skaičius gali siekti šimtus, protestų banga Artimųjų Rytų valstybėse, atšauktas J. Bideno ir Jordanijos karaliaus susitikimas. Dėl potencialaus konflikto išplitimo kyla ir naftos kainos (WTI tipo nafta nuo vakar pabrango virš 2 procentų). Kol kas abi pusės dėl sprogimo kaltina viena kitą.

Apyvarta Baltijos biržose siekė 1,45 mln. eurų, OMXB pokytis siekė +0,11 procento. Didžiausiomis apyvartomis pasižymėjo prekyba „Telia Lietuva“ +3,47 proc., apyvarta 247 tūkst. eurų, „Linas Agro Group“ kaina nekito, apyvarta 196 tūkst. eurų., ir „Aprangos“ -0,19 proc., apyvarta 190 tūkst. eurų, akcijomis. Didžiąja dalimi visose trijose pozicijose apyvartą sąlygojo dideli tiesioginiai sandoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją