Europoje „STOXX 600“ krito 0,51 proc., šįryt Japonijos „NIKKEI 225“ krenta net 1,91 proc., Honkongo „Hang Seng“ -1,93 proc., Australijos „S&P/ASX 200“ -1,41 procento. Nors JAV akcijų rinka buvo viena iš nedaugelio užfiksavusių kilimą („S&P 500“ +0,37 proc., „Nasdaq“ +0,95 proc.), tačiau šįryt ateities sandoriai jau indikuoja apie 0,5 proc. siekiantį smukimą.

Siekiant suvaldyti infliaciją Norvegijos ir Anglijos bankai palūkanas netikėtai kėlė po 0,5 proc. (rinkos tikėjosi nuosaikesnio 0,25 proc. kėlimo), bet ir signalizavo apie tolimesnius kėlimus. Nepaisant ekonomikos augimo lėtėjimo, vidaus vartojimas šiose šalyse išlieka stiprus, tad centriniams bankams tenka balansuoti tarp „švelnaus ekonomikos nusileidimo“ ir siekio pažaboti vartojimą. Beje JAV Iždo sekretorė J. Yellen vakar taip pat pareiškė, kad vidaus vartojimo sulėtėjimas bus ta kaina, kurią reikės sumokėti siekiant užbaigti kovos su infliacija kampaniją.

Nerimas dėl Kinijos augimo sulėtėjimo ir vis labiau griežtėjantis daugelio centrinių bankų tonas mažina lūkesčius dėl naftos paklausos, tad naftos kainos ritasi žemyn („Brent“ tipo naftos kaina vakar krito 3,65 proc., šįryt kirtimas tęsiasi -1,0 procento).

Turkijos centrinis bankas po nepavykusio eksperimento grįžo į pinigų politikos griežtinimo kelią, pakeldamas palūkanas nuo 8,5 proc., iki 15 procentų, tuo pačiu signalizuodamas apie tolimesnius kėlimus. Nors bendrąja prasme toks spendimas buvo priimtas teigiamai, tačiau rinkos tikėjosi dar daugiau (prognozuotas kėlimas iki 20 procentų). Primename, kad Turkijoje infliacija gegužės mėnesį siekė 39,59 proc., o pernai spalį fiksuotas virš 80 proc. siekęs kainų kilimas. Turkijos lira euro atžvilgiu krito 5,4 procento.

OMXB indekso vertė koregavosi 0,29 procento. Didžiausias prekybos apyvartas pasiekė „LHV Group“ (-2,14 proc.) ir „Tallink grupp“ (+1,86 proc.), kurių perleista atitinkamai už 290 tūkst. ir 224 tūkst. eurų. Paskelbus „Latvijas Gāze“ neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo dienotvarkę akcijos vertė augo 15,26 proc., apyvarta – 60 tūkst. eurų. Susirinkime bus svarstoma dėl įstatinio kapitalo mažinimo ir dividendų mokėjimo. Į OMX Baltic Benchmark (OMXBB) indekso sudėtį nuo 2023 m. liepos 3 d. bus įtrauktos „Novaturo“ akcijos. Šiandien nedirbs Talino ir Rygos biržos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją