Sberbank“ akcijos pateko į taip vadinamą vieno cento akcijų kategoriją – tiek vakar jos kainavo Londono akcijų biržoje (Maskvos akcijų birža lieka uždaryta). Austrijos reguliuojančios institucijos uždarė „Sberbank“ padalinį, paaiškėjus, kad bankas netrukus žlugs dėl masiškai atsiimamų indėlių. „Lukoil“ akcijų kaina nuo maždaug 90 JAV dolerių vasario viduryje nukrito iki 72 centų, didžiausios pasaulyje gamtinių dujų bendrovės „Gazprom“ – nuo 9 dolerių iki 58 centų. „Gazprom kapitalizacija sumažėjo nuo daugiau, negu 100 mlrd. iki nepilnų 7 mlrd. JAV dolerių. Rusijos vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas nuo 3 proc. per keletą savaičių pakilo iki beveik 20 procentų.

„JPMorgan“ įspėjo kad Rusija gali greitai nebevykdyti savo skolinių įsipareigojimų už užsienio valiutomis denominuotas obligacijas (tai reikštų formalų šalies bankrotą).

Prie kompanijų, pasitraukiančių iš Rusijos rinkos, prisijungė „Apple“, „ExxonMobil“, „Ford“, „Boeing“ ir „Airbus“. Prancūzija paskelbė, kad po sankcijų įvedimo Europoje konfiskuota rusiško turto už maždaug 1 trilijoną eurų.

Rusijos vyriausybė paskelbė apie rengiamas naujas kapitalo kontrolės priemones, kuriomis siekiama užkirsti kelią staigiam kapitalo bėgimui iš šalies. Užsieniečiams jau dabar neleidžiama atlikti pavedimų į užsienį, eksportuojančios bendrovės privalo iškeisti 80 proc. užsienio valiutomis gaunamų lėšų į rublius.

Vakar posėdžiavusios OPEC+ šalys sutarė nuo balandžio mėn. padidinti gavybą 400 tūkst. barelių per dieną. „Brent“ tipo naftos kaina kilo ketvirtą prekybos sesiją iš eilės (+3,42 proc., iki 116,79 JAV dolerio už akciją).

FED vadovas J. Powell'as patvirtino, kad kovo mėn. posėdyje ketinama padidinti bazinę palūkanų normą. Tiesa, rinkos lūkesčiai rodo, kad tikimasi padidinimo nebe 50 bazinių punktų kaip anksčiau, o 25 bazinių punktų, nes dėl sudėtingos geopolitinės situacijos neapibrėžtumas, susijęs su ekonomikos perspektyvomis, gerokai išaugo. J. Powell'as taip pat pareiškė, kad JAV ekonomika yra pakankamai stipri, kad atlaikytų didesnių palūkanų normų iššūkį.

Europos ir JAV akcijų biržose vakar dominavo teigiamos nuotaikos – „Stoxx Europe 600“ pakilo 0,90 proc., „S&P 500“ 1,86 proc., „Dow Jones“ 1,79 procento. Azijos biržose šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI akcijų indeksas buvo pakilęs 0,70 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,50 proc., Indijos „BSE 30“ 0,34 procento.

Baltijos šalių biržose – smarkus išpardavimas. Aktyviausiai vakar prekiauta bankų akcijomis, jos išsiskyrė ir didžiausiais nuosmukiais (Šiaulių bankas -7,01 proc., „LHV Group“ -5,11 proc., „Coop Pank“ -3,86 procento). OMXB indekso vertė sumažėjo 2,97 proc. – tai didžiausias neigiamas pokytis nuo rugsėjo mėn. vidurio. Bendra prekybos apyvarta siekė 4,8 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją