Tokias nuotaikas paskatino keletas FED atstovų komentarų apie tolimesnę pinigų politiką. FED vadovo pavaduotojas Philip Jefferson užsiminė, kad po pastarojo Vyriausybės obligacijų pajamingumų augimo ateityje bankas gali „veikti atsargiau“, panašią nuomonę išsakė ir Dalaso Federalinio banko prezidentė Lorie Logan. Iš ateities sandorių išskaičiuota tikimybė, kad FED dar kartą kels palūkanas siekia 30 proc. (praeitą savaitę tikimybė siekė per 50 proc.). Nors obligacijų prekyba JAV vakar nevyko dėl nedarbo dienos (Kolumbo dienos), šįryt sandoriai buvo sudarinėjami gerokai aukštesnėmis kainomis, pavyzdžiui 10-ies metų JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas buvo 15 bp žemesnis (siekė 4,65 procento), panaši tendencija vyravo ir Europoje – Vokietijos 10-ies metų obligacijų pajamingumas mažėjo apie 10 bp (siekė 2,77 procento).

Prie obligacijų pajamingumų mažėjimo prisidėjo ir įtampa Artimuosiuose Rytuose. Dėl saugumo Izraelio vyriausybė nurodė nutraukti dujų gavybą Tamaro dujų telkinyje. Nors Izraelio dujų eksportas labiau apsiriboja vietiniu regionu, tačiau galimų pasaulinių tiekimo sutrikimų riziką didina ir tai, kad konfliktas vyksta arti Sueco kanalo, negana to, Baltijos regione, jungtyje tarp Suomijos ir Estijos pastebėtas dujų nuotėkis, o Australijoje tęsiasi suskystintų dujų terminalų darbuotojų streikas, tad nenuostabu, kad dujų kainos pasaulyje šovė į viršų. Dujų kaina Europoje (TTF prekybos taške) vakar brango apie 20 proc., o šįryt brangsta toliau (per 5 procentus).

Azijos rinkos šįryt kyla – Japonijos „Nikkei 225“ kyla 2,43 proc., Honkongo „Hang Seng“ +0,82 proc., Australijos „S&P/ASX“ +1,01 procento.

Baltijos biržų apyvarta siekė 1,125 mln. eurų, OMXB indeksas koregavosi 0,87 procento. Aktyviausiai prekiauta energetikos paslaugų bendrovių akcijomis: „Enefit Green“ akcijų perleista už 215 tūkst. eurų, kainos pokytis +0,15 procento, tuo tarpu „Ignitis grupės“ akcijų kaina koregavosi 0,25 proc., apyvarta 185 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją