Norvegijoje, nepaisant lėtėjančios ekonomikos infliacija išlieka aukšta, tad sprendimas kelti palūkanas buvo priimtas vienbalsiai. Norvegijos krona, kuri nuo metų pradžios euro atžvilgiu buvo nukritusi daugiau kaip 13 procentų, po sprendimo brango (apie 2,4 procento). Dalis analitikų atkreipia dėmesį, kad būtent silpnėjanti valiuta apsunkina infliacijos suvaldymą, tad sprendimas galėjo būti priimtas ir valdant rizikas dėl silpnėjančios kronos.

Priešingai nei FED, ECB ir Anglijos centrinių bankų vadovai neskubėjo dalyti užuominų apie galimus palūkanų karpymus. Ch. Lagarde savo kalboje minėjo, kad bankas privalo palaikyti budrumą dėl infliacijos, o posėdžio metu palūkanų mažinimas nebuvo aptarinėjamas.

Anglijos centrinio banko vadovas A. Bailey pabrėžė, kad dar liko šiek tiek kelio iki kainų suvaldymo. Po ECB sprendimo toliau kilo euras (dolerio atžvilgiu +1,1 proc., ir pasiekė 1,1 dolerio už eurą ribą).

JAV lapkričio mėnesio mažmeninės prekybos duomenys nustebino. Mažmeninė prekyba kilo 0,3 procento, kai tikėtasi 0,1 proc. susitraukimo. Akcijų rinkose išliko pozityvios nuotaikos „S&P500“ +0,26 proc., „Nasdaq“ +0,19 proc., Europoje „STOXX 600“ +0,87 procento.

Azijoje šįryt kilimu išsiskiria Honkongo „Hang Seng“ +2,14 procento. Kinijos centrinis bankas į rinkas lieja likvidumą, paskelbdamas apie didžiausią istorijoje paskolų programą, bet programos palūkanos keičiamos nebuvo (2,5 procento).

Baltijos šalių rinkose bendra ketvirtadienio prekybos sesijos apyvarta viršijo 3 mln. eurų. Aktyviausiai prekiauta biržos naujokės, Estų investicinės grupės „Infortar“ (+0,38 proc.) akcijomis, jų perleista už 1 mln. eurų. Tai pat išsiskyrė prekyba energetikos įmonių akcijomis: „Ignitis grupės“ (+0,11 proc., apyvarta 736 tūkst. eurų) ir „Enefit Green“ (+0,22 proc., apyvarta 261 tūkst. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją