Tuo tarpu vakar ECB vadovas M. Draghi savo kalboje Romoje pabrėžė, kad ECB yra pasiruošęs toliau mažinti palūkanų normas, jeigu to prireiktų. Prie dar aktyvesnių pasaulio centrinių bankų veiksmų prisijungė ir Australijos centrinis bankas, kuris šįryt sumažino palūkanų normas nuo 3 proc. iki 2,75 procento. Tokiu žingsniu siekiama atpiginti Australijos dolerį ir paskatinti ekonomikos augimą. Azijos regionas džiaugsmingai sutiko tokią naujieną, Kinijos HANG SENG (8 val. 5 min. Lietuvos laiku) ūgtelėjo 0,14 proc., Japonijos NIKKEI kilo net 3,20 procento. Šiandien rinkose itin svarbių makroekonomikos duomenų skelbiama nebus. Tačiau investuotojai jau pradės dairytis į Azijos rinkas, o tiksliau Kiniją, kur rytoj anksti ryte Lietuvos laiku antra pagal dydį pasaulio ekonomika skelbs eksporto ir importo duomenis.

Pirmąją savaitės dieną Baltijos šalių biržose vyravo teigiamos nuotaikos, bendra apyvarta buvo 820 tūkst. eurų. Nors prekybos sesijos pradžioje pardavėjai Vilniaus biržoje buvo kiek aktyvesni, visgi antroje dienos pusėje paklausa didėjo ir tai nulėmė indekso OMXV vertės kilimą 0,2 procento. Kaip ir prognozavome vakar, investuotojai nusprendė pasinaudoti proga įsigyti pentadienį net 4 proc. atpigusių ,,Aprangos" akcijų, kurių kaina vakar kilstelėta 2,92 proc. iki 2,47 euro. Tokį rinkos dalyvių sprendimą lėmė geri bendrovės 1 ketvirčio veiklos rezultatai ir anksčiau patvirtinti dividendai, kurie vakarykštėmis kainomis sudaro 7 proc. dividendų pajamingumą. Tiesa, apyvarta nebuvo didelė (21,5 tūkst. eurų). Taline optimizmo buvo daugiau (OMXT +0,3 proc.), o lyderis nesikeitė - daugiausiai dėmesio investuotojai skyrė ,,Olympic Entertainment Group" (0 proc.).

Apskritai bendras investuotojų aktyvumas rodo mažėjimo požymius, tačiau po balandį biržas užgriuvusios bendrovių naujienų lavinos tai visiškai suprantama. Artimiausiu metu investuotojų dėmesys išliks dividendus mokančioms bendrovėms. Kaip tik šiandien yra paskutinė diena, kada rinkos dalyviai, norintys pretenduoti į TEO LT ir ,,Lietuvos dujų" dividendus, gali įsigyti bendrovių akcijų. Jau vakar šios bendrovės domino investuotojus - ,,Lietuvos dujų“ apyvarta perkopė 50 tūkst. eurų kartelę, TEO LT akcijų perleista už 36 tūkst. eurų. Be to, jeigu pastaruoju metu galima buvo įžvelgti Baltijos regiono atsparumą pasaulio rinkų tendencijoms, tai toliau matysime vietinių naujienų srauto mažėjimą, todėl investuotojai vis labiau dairysis į Vakarų Europos, Azijos ir JAV rinkų tendencijas, kurios kol kas yra palankios.