Per 2001 – 2011 m. vidutinė metinė grąža iš investicijų į auksą viršijo 20 proc., tačiau šis metalo kainos skrydis kažkada gali baigtis. Pagal naujienų agentūros „Bloomberg“ skelbiamas analitikų prognozes, 2012 m. nežadama apčiuopiamo aukso brangimo. Kita vertus, prieš kelerius metus retas analitikas prognozavo, jog aukso kaina 2011 m. pasieks 1900 JAV dolerių už unciją ribą. „Danske“ banko analitikai prognozuoja, jog vidutinė aukso Trojos uncijos kaina šiemet sieks apie 1700 JAV dolerių.

Šiais metais, augant rinkos dalyvių susirūpinimui dėl Graikijos bankroto nesuvaldymo, aukso kaina nuo metų pradžios buvo pasistiebusi 14 proc. ir vasario mėnesio pabaigoje siekė 1786 JAV dolerius už unciją. Kovo mėnesį dalinai suvaldžius Graikijos bankrotą, investuotojai pradėjo dairytis į kitas turto klases ir aukso kaina judėjo žemyn –1600 JAV dolerių ribos link.

Be to, pirmąjį 2012 m. ketvirtį netrūko pranešimų apie gerėjančią JAV ekonomikos būklę. JAV centrinis bankas (FED) pareiškė, jog artimiausiu metu nenumato taikyti pinigų skatinimo priemonių ir tai taip pat nedidino susidomėjimo auksu. Europoje centrinis bankas komerciniams bankams išdalijo virš 1 trilijono eurų ilgalaikių paskolų, tad aprimo baimės dėl itin žalingo skolų krizės poveikio euro zonos bankinei sistemai. Tad nieko nuostabaus, jog akcijų rinkos tuo metu patrauklumu pranoko auksą.

Neigiamą įtaką aukso kainai darė fizinės paklausos situacija, kuri šiais metais nedžiugina. Sulėtėjęs BVP augimas Kinijoje kiek apmalšino šios šalies aukso paklausos potencialą. Indijoje, kuri yra viena stambiausių fizinio aukso vartotojų, balandžio mėnesį baigėsi vienas iš didžiausių „Akshaya Tritiya“ aukso festivalių. Jame nupirkto aukso kiekis smarkiai atsiliko nuo praėjusių metų rezultatų. Indijos aukso importas dėl didėjančių šalies gyventojų išlaidų kitoms reikmėms gali sumažėti nuo rekordinių 969 tonų 2011 m. iki 655 tonų šiais metais. Prie to prisideda ir šiemet dvigubai (iki 4 proc.) išaugęs importo mokestis.

Įžvelgiamas potencialas brangti

Šiais metais akcijų rinkose vis dar išlieka didėlė nežinomybė dėl ateities tendencijų. Pastaruoju metu Europos skolų blykstelėjimai Ispanijoje, padrika situacija Graikijoje po parlamento rinkimų bei investuotojus nuvylę JAV darbo rinkos duomenys nežada rožėmis kloto kelio į stabilų dviejų pasaulio polių ekonomikos kilimą. Tad investuotojai sprendžią dilemą, kuri turto klasė leis sėkmingiau pereiti neramų finansų rinkų periodą – auksas tokiu atveju tampa viena iš alternatyvų.

Nagrinėjant fundamentalius aukso rinkos veiksnius, būtina paminėti, jog JAV ir Europoje vis dar išlieka aukso kainai palankios žemos bazinės palūkanos. Šios istoriškai žemos palūkanų normos, neviršijančios 1proc., gali išsilaikyti iki 2014 m. Pigūs pinigai sudaro nuolatinį spaudimą infliacijai, o auksas yra viena populiariausių priemonių apsisaugoti nuo infliacijos.

Kiek įtraukti į portfelį

Klasikiniu atveju alternatyvių investicijų, į kurias įeina ir įvairios žaliavos, dalis portfelyje sudaro 10-20 proc. Jei portfelio dydis yra santykinai mažas (iki 100 tūkst. eurų), tai investuotojas, tikintis aukso perspektyvomis, gali skirti šiam metalui 5 proc. ar net daugiau portfelio investicijų. Vienas paprastesnių būdų investuoti į auksą yra pirkti biržoje prekiaujamų aukso fondų (angl. ETF) vienetus. Pavyzdžiui, populiariausias fondas šiuo metu yra „SPDR Gold Trust“, kuriuo prekiaujama JAV Niujorko biržoje. Fondas investuoja į fizinį auksą ir jo turto vertė jau pranoko 60 mlrd. JAV dolerių.

Nukreipiant savo investicijas į auksą, pravartu prisiminti ne itin tolimą šio metalo rinkos kainos raidos periodą. 1971 m. buvo atsisakyta „Bretton Woods“ fiksuotų valiutos kursų sistemos, pagal kurią aukso Trojos uncijos vertė buvo užfiksuota ties 35 JAV dolerių lygiu. Tuomet aukso rinkoje prasidėjo tikra karštinė. 1980 m. uncijos kaina jau siekė beveik 700 JAV dolerių. Tačiau 1980-2000 m. periodas parodė, jog auksas nėra investicijų saugumą garantuojanti priemonė. Per minėtą laikotarpį aukso vertė krito apie 60 proc. Tad investicijos į auksą toli gražu neužtikrina absoliučios grąžos ir negarantuoja investuotojams ramaus miego.

Kokios alternatyvos?

Investuotojams, kurie ieško saugaus užutėkio, kai akcijų ir kito rizikingo turto rinkose siaučia neramumai, alternatyva auksui gali būti saugiomis valiutomis laikomi JAV doleriai ir Japonijos jenos. Be to, istoriškai pastebima tendencija, kad kai brangsta JAV doleris, aukso kaina yra linkusi kristi. Tiesa, JAV ir Japonijos vyriausybių obligacijų pajamingumai šiuo metu yra itin žemi, tačiau lėšos į jas nukreipiamos ne dėl apčiuopiamos grąžos, o siekiant trumpu laikotarpiu apsaugoti turtą nuo didesnių nuostolių. Investuotojams, kurie nori aktyvus laikyti eurais, saugiausias turtas išlieka Vokietijos vyriausybės obligacijos. Tiesa, šios šalies trumpesnio laikotarpio obligacijų pajamingumai yra rekordiškai žemi ir nukritę beveik iki 0 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)