Pastaraisiais mėnesiais Rusija susidūrė su sparčiai augančia infliacija ir krintančiu rublio kursu, šalyje per pandemiją išaugus būtiniausių prekių kainoms.

„Spartus paklausos atsigavimas ir padidėjusi infliacija paskatino sugrįžimą prie neutralios pinigų politikos“, – sakoma centrinio banko pranešime. Bankas taip pat pridūrė, kad ateityje galima tikėtis ir tolesnio palūkanų normos didinimo.

Ekonomistė Tatjana Jevdokimova tvirtino, kad bazinė palūkanų norma padidinta dėl prognozes pranokusios infliacijos. Kainos Rusijoje pradėjo augti 2020 m. kovą, kai smarkiai krito naftos kainos ir rublio kursas.

Savo ruožtu „Bluebay Asset Management“ strategas Timothy Ashas tvirtino tikėjęsis palūkanų normos didinimo dėl geopolitinių rizikų ir naujų Vakarų sankcijų.

„Tai susiję ne su infliacija, o su geopolitika. Tokiais laikais jie (centrinis bankas – ELTA) sulaukia skambučio iš Kremliaus su nurodymais, ką daryti. Žinia buvo tokia: artėja sankcijos, makrofinansinės rizikos, būtina įjungti tvirtovės režimą ir didinti palūkanų normas“, – teigė T. Ashas.
Vasarį metinė infliacija Rusijoje siekė 5,7 proc.

Rusijos bankas tikisi, kad infliacija pasieks piką kovą, o vėliau mažės. Bankas prognozuoja, kad pirmąjį kitų metų pusmetį infliacija sumažės iki 4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)