Vilniaus biržoje buvo juntama bendras teigiamas fonas iš užsienio rinkų, kuris sustiprėjo 12 val. Lietuvos laiku paskelbus, kad Vokietijos, didžiausios Europos ekonomikos, investuotojų pasitikėjimas išaugo virš 50 punktų arba aukščiausio taško per paskutinius tris metus. Ši riba skiria kai rinkoje yra daugiau optimistų ar pesimistų ir lūkesčių gerėjimas buvo neprognozuotas rinkos dalyvių, nes tikėtasi buvo indekso nusistovėjo ties 47 punktų riba.

Tokios naujienos paskatino Europos kapitalo rinkas stiebtis į viršų, kas atsiliepė ir prekybai Vilniaus biržoje. Tiesa, jau besibaigiant prekybai buvo paskelbta, kad JAV naujai statomų namų rinka susitraukė vienu procentu, kai buvo tikėtasi nedidelio augimo. Neigiamos naujienos iš JAV atšaldė optimistus ir indeksai šiek tiek sumenko.

Naujiena iš principo neigiama, tačiau ne vienareikšmiška, nes kritimas buvo fiksuotas daugiabučių sąskaita, o vienbučių namų sektorius, kuris sudaro pagrindą JAV NT rinkoje, augo iki aukščiausio taško per paskutinius 10 mėnesių. Kaip globali rinka reaguos į šias naujienas artimiausiu metu reikia sulaukti JAV prekybos pabaigos.

Tuo tarpu, antradienį vėl aktyviausiai Vilniaus biržoje buvo prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina augo 1,5 proc. iki 1,38 lito, o apyvarta sudarė 565 tūkst. litų. Bendrovės akcijomis buvo prekiauta ir 1,38 lito lygmenyje.

TEO akcijomis ir toliau aktyviau prekiauja užsienio investuotojai, kurie formuoja portfelius. Panašu į tai, kad pasiūla po truputį išsisemia ir tai leidžia kainai kilti į naują lygmenį. Tolimesnis akcijų kursas priklausys nuo užsienio investuotojų aktyvumo, tačiau ženklesnio atsitraukimo atgal vargu ar sulauksime.

Taip pat aktyviau buvo prekiauta „Panevėžio statybos tresto“ (PST) ir „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST) akcijomis, kurių kainos atitinkamai sumenko 0,8 proc. iki 2,48 lito bei kilo 2,2 proc. iki 2,32 lito, o apyvartos sudarė 221 tūkst. litų ir 133 tūkst. litų.

PST akcijos kritusios nuo lokalių 2,6 lito aukštumų pradėjo neigiamai koreguotis, tačiau priartėjus prie 2,4 lito atžymos buvo sulaukta paklausos pasipriešinimo. Iš apyvartos galima spręsti, kad šio lygmens pralaužimo būtų sunku tikėtis, nes stambesni investuotojai noriai įsigyja atpigusių akcijų. Taip pat yra laukiama pusmečio veiklos rezultatų. Galima prisiminti, kad 2008 metais bendrovė vienai akcijai uždirbo beveik 3 litus akcijai ir šios lėšos iš balanso galėtų būti išmokėtos nesukeliant didelių problemų bendrovei.

Tuo tarpu RST akcijos ir toliau akumuliuojamos. Greičiausiai jas perka investuotojai, kurie tikisi teigiamų pokyčių išskaidant LEO bendrovę – tikimasi vertės išlaisvinimo.

Iš naujienas paskelbusių bendrovių laukiamos buvo apie „Lifosos“ pardavimus. Bendrovės pardavimai liepos mėnesį lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai krito 65 proc. litine išraiška iki 71,2 mln. litų, tačiau kiekine išraiška buvo parduota 8 proc. daugiau arba 79,6 tūkst. tonų pagrindinės produkcijos diamonio fosfato. Pajamų kritimo buvo galima tikėtis, nes trąšos panašiu žingsniu atpigo nuo rekordinių aukštumų, tačiau trąšų paklausos augimas nuteikia optimistiškai, nes neigimas ciklas po truputį eina į pabaigą ir pingant žaliavoms galima tikėtis ateityje pelno maržos atsistatymo. Taip pat nereikia pamiršti, kad „Lifosos“ akcijų kaina yra pilnai padengta likvidžiu turtu balanse, o skolų bendrovė realiai neturi.

Tokios naujienos rinkoje buvo įvertinto 1,72 proc. „Lifosos“ akcijos brangimu iki 29,5 lito, o apyvarta sudarė 97 tūkst. litų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją