Tokio dydžio apyvartas pastarąjį sykį matėme „Sanito“ akcijų supirkimo metu. Vilniaus akcijų biržos indeksas padidėjo 1,75 proc. Labiausiai tai lėmė būtent „TEO“ akcijų brangimas daugiau nei 5 proc., nes pastarosios akcijos turi didelį svorį pagrindiniame indekse.

Įdomiausia yra tai, kad investuotojai buvo linkę mokėti netgi daugiau už oficialaus pasiūlymo supirkti akcijų kainą. Tai lėmė 20 mln. akcijų dydžio paslėptas pavedimas pirkti „TEO“ akcijas rinkoje, kurio kaina atitiko oficialaus pasiūlymo kainą. Tikėtina, kad aktyviai rinkoje „TEO“ akcijas perka būtent „TeliaSonera AB“.

Labiausiai Vilniuje brango likvidumu nepasižyminčios „Vilniaus degtinės“ ir Lietuvos energijos, AB akcijos – 14,63 ir 9,95 proc. Labiausiai pigo Kauno energijos akcijos – 6,96 proc. Šių akcijų prekyba pastarosiomis dienomis yra gerokai suaktyvėjusi, kai bendrovė paskelbė mokėsianti didelio dydžio dividendus.

Optimistiškai investuotojai buvo nusiteikę ir Estijoje. Talino akcijų biržos indeksas padidėjo 0,23 proc., o bendra akcijų biržos apyvarta sudarė 2,7 mln. eurų. Tiesa, beveik 2,4 mln. eurų buvo perleista tiesioginiais sandoriais.

Antrą prekybos sesiją iš eilės labiausiai brango „Premia Foods“ akcijos, šįsyk – 6,06 proc. Verta paminėti, kad pigusių ir brangusių akcijų skaičius buvo panašus. Labiausiai pigo „Arco vara“ akcijos – 5,27 proc. Tiesioginių sandorių dėka aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurių perleista už daugiau nei 2 mln. eurų.

Rygos akcijų biržos indeksas smuko antrą prekybos sesiją iš eilės šią savaitę. Neigiamą indekso pokytį nulėmė pigusios didelį svorį indekse turinčios akcijos. Tarp jų buvo „Olainfarm“, „Latvijas Gaze“ ir „Ventspils nafta“. Labiausiai pigo „Latvijas balzams“ akcijos – 3,67 proc. Labiausiai brango „Olaines kudra“ akcijos – 10,55 proc. Buvo jaučiamas pardavėjų atsitraukimas prekyboje „SAF Technika“ akcijomis, nes pastarosios prekybos sesijos viduryje brango daugiau nei 4 proc., tačiau vėliau atpigo 0,33 proc.

Švedijos telekomunikacijų bendrovė „TeliaSonera AB“, kuriai priklauso kontrolinis „TEO“ (TEO1L) akcijų paketas pranešė, kad pirmadienį sudarė teisiškai įpareigojančią sutartį su „East Capital Asset Management“, „East Capital“ valdomais fondais ir „Coneglen Limited“ įsigyti 7,87 proc. „TEO“ akcijų, mokant po 0,637 euro už vieną akciją. Ši kaina sudaro apie 5,3 proc. premiją, palyginti su pirmadienio akcijų uždarymo kaina. Be to, „TeliaSonera AB“ paskelbė ketinanti teikti savanorišką oficialų pasiūlymą supirkti likusias 23,84 proc.

Planuojama, kad „TeliaSonera AB“ ir trijų investicinių bendrovių sandoris bus užbaigtas gegužės 10 dieną, tada turėtų paaiškėti ir tikslesnės oficialaus pasiūlymo datos. „TeliaSonera AB“ ir toliau laikosi strategijos didinti akcijų paketus savo valdomose bendrovėse. Tikėtina, kad per kelis artimiausius metus „TEO“ gali ištikti „Eesti Telekom“ likimas, kai „TeliaSonera AB“ palaipsniui didino akcijų paketą ir 2009 metais peržengus 95 proc. ribą, paskelbė privalomą likusių akcijų išpirkimą ir delistingavo „Eesti Telekom“ akcijas. Džiugina etiškas didžiausio akcininko elgesys, kuomet buvo leista gauti dividendus už 2011 metus ir tik po to skelbti oficialų pasiūlymą.

Šaltinis
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją