Šiandien verta išskirti skelbiamus JAV neregistruotų nenaujų būstų pardavimo duomenis. Neregistruotas būstų pardavimas rodo, kaip pakito dar neužregistruotų, bet jau sutartų parduoti nenaujų būstų vertė per tam tikrą laiką. Šis rodiklis atspindi nekilnojamojo turto rinkos ateities tendencijas, kadangi pardavimo sutartis yra pasirašoma keliomis savaitėmis anksčiau, negu registruojamas parduotas būstas (užregistravus būsto pardavimą, sandorio vertė įskaičiuojama į nenaujų būstų pardavimo duomenis). Rytoj atkreipsime dėmesį į skelbiamus duomenis už Atlanto, kur sulauksime S&P Case Shiller būstų kainų ir Čikagos pramonės sektoriaus rodiklių. Beje, rytoj nedirbs Švedijos, Norvegijos ir Japonijos, o trečiadienį – Europos, JAV, Kanados ir Japonijos biržos.

Baltijos šalių rinkose penktadienio prekyba džiugino senokai matytomis stipriai optimistinėmis nuotaikomis – Vilniaus OMXV ir Talino OMXT indeksų reikšmės didėjo daugiau negu po 1 procentą, o bendra biržų apyvarta siekė beveik 1,9 mln. eurų. „Aprangos“ (+1,59 proc.) akcijų perleista už 800 tūkst. eurų , o apyvartą padidino 743 tūkst. eurų tiesioginis sandoris. TEO LT akcijos brango 0,79 proc. iki 0,764 euro už akciją (apyvarta 77 tūkst. eurų). Kaip ir tikėjomės penktadienį, žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams dėl galimo pieno produktų eksporto į Rusiją atnaujinimo jau nuo sausio mėnesio, brango „Vilkyškių pieninės“ (+3,33 proc.), „Rokiškio sūrio“ (+0,64 proc.) ir „Žemaitijos pieno“ (+2,25 proc.) vertybiniai popieriai. Taline akcijų kainos šuoliu išsiskyrė „Tallinna Vesi“ (+4,39 proc., 140 tūkst. eurų) - metų pabaigoje investuotojai aktyviau pradeda domėtis dividendus mokančių bendrovių akcijomis.

Žvelgiant bendrai, optimizmo pliūpsnį lėmė tai, kad atsiskaitymas už įsigytas ir parduotas akcijas jau persikėlė į kitus metus, todėl rinkoje akivaizdžiai sumažėjo akcijų pasiūla. Kita vertus, ilgalaikį pelną realizavę investuotojai suskubo atpirkti turėtas akcijas. Šią paskutinę šių metų prekybos sesiją likvidumas rinkoje greičiausiai mažės, o akcijų kainos neturėtų stipriai svyruoti. Primename, kad šiandien prekyba Rygos biržoje nevyks.