Analitikai tikisi 3,6 proc. bendrojo vidaus produkto augimo trečiąjį ketvirtį, tačiau aktyvūs rinkos dalyviai jau įprato stebėti skelbiamus geresnius nei tikėtasi JAV makroekonominius rodiklius. Sėkmingai atsigaunanti didžiausia pasaulio ekonomika ir paskelbtas kiekybinio skatinimo mažinimas pagaliau pradėjo daryti teigiamą įtaką JAV doleriui kitų didžiųjų valiutų atžvilgiu. Dar prieš kelias dienas dolerio kursas euro atžvilgiu buvo žemiausiame lygmenyje per paskutinius dvejus metus, bet artimiausioje ateityje derėtų tikėtis tolesnio ką tik prasidėjusio stiprėjimo.

Šiandieninė prekyba Azijos rinkose indeksų pokyčiais taip pat nepasižymėjo, tačiau derėtų atkreipti dėmesį į naujas žemumas per paskutinius penkerius metus pasiekusią Japonijos jeną – 104,4 kursas JAV dolerio atžvilgiu džiugina Japonijos eksportuotojus ir yra dar vienas ženklas, kad premjero S. Abės vykdoma skatinimo programa yra sėkminga. Rytinė prekyba Vakarų Europos rinkose iš bendro pasaulinio konteksto neišsiskirs – laukiama nuosaikaus, nežymiai teigiamo indeksų pokyčio.

Baltijos rinkos iš bendro pasaulinio konteksto neišsiskyrė – OMXV indekso vertė ūgtelėjo 0,07 proc., o OMXT sumažėjo 0,67 procento. Vilniaus biržoje ir toliau prekyba išliko gana aktyvi, o aktyviausiai sandorius sudarinėjo privatūs vietos investuotojai. TEO LT (+0,27 proc.) tradiciškai sulaukė daugiausiai dėmesio Vilniuje, o „ Tallinnk Grupp“ (-1,96 proc.) – Taline.

Šiandien baigiasi „Invalda LT“ akcijų supirkimas. Primename, kad bendrovė paskelbė supirksianti iki 248335 vnt. savų akcijų, t.y. 1 proc. visų išleistų akcijų. Už vieną akciją bus mokama 3,5 euro. Jeigu pasiūlyme dalyvaus ir stambieji akcininkai, tikėtina, kad alokacija bus nedidelė.

Šiandien ir sekantis pirmadienis yra paskutinės dienos, kada už Vilniaus ir Talino biržose sudarytus sandorius bus atsiskaityta dar šiemet, taigi, investuotojų aktyvumo tikrai neturėtų trūkti. Dėl euro įvedimo Rygos biržoje už šios dienos sandorius bus atsiskaityta gruodžio 30 dieną, o pirmadienį Rygos birža nedirbs.