Pasaulio centriniai bankai tikisi sumažinti bazinę palūkanų normą ateinančiomis dienomis, siekiant paremti augimą didžiausios finansų krizės per 80 metų metu.

Federalinis rezervų bankas tikisi trečiadienį sumažinti bazinę palūkanų normą devintą kartą nuo 2007 metų rugsėjo. Japonijos bankas svarstys ar sumažinti palūkanų normą penktadienio susitikime. Prognozuojama, kad Anglijos bankas ir Europos centrinis bankas sumažins paskolų palūkanas kitą savaitę.

Kiek šie veiksmai bus rezultatyvūs ir padės ekonomikai yra neaišku, ypač kai JAV darbo rinka numato, kad bus prarasta apie 180000 darbo vietų šį mėnesį ir ekonomistai nuo „JPMorgan” iki UBS mato pasaulinės ekonomikos smukimą.

„Asia-Pacific” akcijos už Japonijos ribų pakilo 2,3 procento, po to, kai antradienį buvo pasiekusios 4 metų žemumą, remiantis MSCI indeksu.

JAV doleris nukrito daugiau nei 1 procentą iki 96,80 jenos.

Jena išlaikė augimą, Japonijos investuotojams pasitraukus iš užjūrio prekybos ir susigrąžinus savo investicijas.

Nenoras rizikuoti ir mažinamos bazinės palūkanų normos, Europoje turėtų sustiprinti dolerį ir jeną kitų valiutų atžvilgiu.

Dviejų metų Japonijos vyriausybės obligacijų pelningumas pasiekė šešių mėnesių žemumą, laukiant, kol centrinis bankas sumažins bazinę palūkanų normą.

"Vadovai prisiima visą riziką, kadangi jie iš tikrųjų daro viską, kad išvengtų Didžiosios Depresijos 2", - teigė Brayanas Lai, „Calyon” kreditų analitikas Honkonge.

Šaltinis
Šias finansų rinkos naujienas bendradarbiaudami su "Reuters" rengia UAB “Admiral Markets”, www.forextrade.lt (tel. 8-5-210-4841).
naujienos
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją