Būstas – ne investicija

Būstas – tai visų pirma vieta, kurioje gyvename. NT pardavėjai atkakliai būstą vadina investicija, tačiau atsakykite į paprastą klausimą, kodėl jums reikalingas būstas: ar tam, kad turėtumėte kur gyventi, ar tam, kad padidintumėte savo turto vertę. Jeigu būstas reikalingas gyventi, tai nėra investicija.

Investicijos turi prasmę dviem atvejais: kai jos generuoja pajamas arba kai auga investicijos vertė. Būsto vertė auga, tačiau realybėje šiuo vertės augimu jūs pasinaudoti negalite, nes visų pirma būstas jums reikalingas gyventi, antra – auga ir alternatyvaus būsto kaina.

Sakykime, nekilnojamasis turtas pabrango 20 proc. Jūs svarstote parduoti savo būstą ir fiksuoti 20 proc. pelną. Tačiau jums reikės kažkur gyventi, todėl jūs neišvengiamai svarstote galimybę įsigyti būstą, kurio kaina taip pat išaugusi penktadaliu.

Būstas pajamų negeneruoja, priešingai, kiekvieną mėnesį jo išlaikymas kainuoja. Dažnu atveju būsto vertės augimas bus kompensuotas einamųjų išlaidų. Jeigu iš būsto vertės išaugimo eliminuosite palūkanų kaštus, priežiūros kaštus bei remonto išlaidas, greičiausiai pamatysite, kad nelabai jau daug ir uždirbote.

Būsto kainos auga

Nuolat brangsta ne tik nekilnojamasis turtas, bet ir prekės ar paslaugos. Įprasta vertinti, kad nekilnojamasis turtas auga šiek tiek greičiau nei infliacija. NT brangimas nėra kažkuo išskirtinis procesas.

Ekspertams diskutuojant, kuria kryptimi patrauks nekilnojamojo turto kainos kitais metais, realybėje niekas nežino, kiek ir ar brangs nekilnojamasis turtas trumpame laikotarpyje. Tačiau galime būti daugiau mažiau garantuoti, kad žvelgiant į būsto kainą per 10 metų ar ilgesnę perspektyvą, pamatysime, kad mūsų turtas nuosekliai brango šiek tiek daugiau nei infliacija. Jei kurį laiką kainos augo greičiau nei infliacija, tikėtina, kad augimas ateityje sulėtės, jei lėčiau, galime tikėtis greitesnio kainų augimo. Tačiau kainos dinamiką lemia tiek daug veiksnių, kad trumpame laikotarpyje jos prognozuoti praktiškai neįmanoma.

Reguliariai šį nuoseklų procesą iš vėžių išmuša rinkoje susiformavę burbulai ar panikos, tačiau lygiai taip pat nenuspėjamai turto vertę gali pakoreguoti ir mažesni dalykai, tokie kaip atsiradę asocialūs kaimynai ar, priešingai, neplanuotai gerėjanti kaimynystė.

Tai – jūsų namai

Pirkdami būstą (ne būstą nuomai ar remontui skirtą turtą) jūs perkate stogą virš galvos. Šis stogas greičiausiai jums ar jūsų vaikams bus saugus turto vienetas, kuris nenuvertės, tačiau stebuklingos grąžos irgi nesugeneruos. Mėginti pagauti būsto kainos pokyčius galima, tačiau tikimybė iš to realiai kažką sutaupyti ar uždirbti – minimali.

Ar atpirks tie keli laiku pagauti tūkstančiai nuomos išlaidas, kurias patiriate laukdami tinkamo momento? O ar saugumo jausmas, kurį patiriate gyvendami savo namuose, vertas tų kelių tūkstančių? Spręsti jums, tačiau vertinant analitiškai, gerokai didesnė tikimybė sutaupyti protingai renkantis ir perkant būstą, nei laukiant „tinkamo“ momento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)