Sutaupėme ar išleidome?

SEB banko užsakymu atlikto tyrimo* duomenys parodė, kad 2 iš 10 Lietuvos gyventojų yra linkę pradėti šventines dovanas pirkti būtent per išpardavimo laikotarpį. Gyventojai taip stengiasi sutaupyti. Ir lapkritis tam puikiai tinka.

Įvairių akcijų šį mėnesį galima suskaičiuoti ne vieną: Vienišių diena lapkričio 11 dieną, Juodasis penktadienis jau šį savaitgalį ir galiausiai – kibernetinis pirmadienis.

Žinoma, dažnai toks išpardavimas užsitęsia ištisas savaites, lojalūs kai kurių prekių ženklų pirkėjai pakviečiami anksčiau negu kiti pasinaudoti pasiūlymais.

Pastebėkite kainą, ne nuolaidą

Įsigijus širdžiai mielą pirkinį ir dar už gerą kainą, užplūsta teigiamos emocijos. Galvojame, kad sutaupėme, o iš tiesų, pažvelgę į savo asmeninį biudžetą, matome, kad pinigus juk išleidome. Gal mažesnę sumą, negu būtume įsigiję be nuolaidos, bet vis tiek išleidome. Jei daiktą įsigijome neapgalvotai, patyrėme dar ir neplanuotų išlaidų. Taigi, kuo greičiau mums pavyks įprasti skaičiuoti išlaidas, o ne tai, kokią nuolaidą pavyko gauti, tuo atsispirti neplanuotiems pirkiniams per išpardavimą bus lengviau.

Norint valdyti savo pinigus, svarbu pastebėti galutinę kainą, kurią sumokėjome. Tai yra daug svarbiau negu trumpalaikis džiaugsmas, kad daiktą, kurio jums galbūt net nereikėjo, nupirkome už itin mažą kainą.

Mąstyti galvojant, kiek pavyko sutaupyti, mus moko ir įvairios nuolaidų kortelės, prekybos tinklų programėlės, kuriomis naudojantis skaičiuojama, kiek pinigų per mėnesį ar tris esame sutaupę, tačiau retai tenka pamatyti tokią programėlę, kuri sudėtų, kiek iš tiesų tą mėnesį išleidome.

Jei per išpardavimą išgirsite artimųjų pasiteisinimą, kad pavyko daug sutaupyti, priminkite vieni kitiems ir užduokite klausimą, kiek išleidote. Taip pavyks nuraminti džiugias emocijas ir racionaliai įvertinti patirtas išlaidas bei daikto, įsigyto „už gerą kainą“, būtinumą.

Į išpardavimą – tik su sąrašu

Išpardavimo metu iš tiesų galima nusipirkti būtinus daiktus ir suplanuotas dovanas už geresnę negu įprastai kainą. Tačiau, norint neįsisukti į svaiginančių pasiūlymų maratoną, svarbu būti tam pasiruošus ir žinoti, ką noriu pirkti ir kada įprastai yra skelbiamos pagrindinės išpardavimo dienos.

Iš anksto sudarykite sąrašą prekių, kurias norėsite pirkti. Paanalizuokite internete, kokia yra įprasta jų kaina, kaip ji skiriasi įvairiose pardavimo vietose. Taip išpardavimo dieną lengviau galėsite pasitikrinti, ar nuolaida iš tiesų yra suteikta, ar kaina nebuvo pakeista ir pan.

Turėdami iš anksto sudarytą planą, ko konkrečiai ieškote, lengviau ir greičiau surasite, be to, bus ne taip klaidu tarp visų kitų puikių pasiūlymų.

Dar svarbu numatyti, kokią sumą norite ir galite išleisti per išpardavimą. Tai padės ramiau reaguoti į kitus pasiūlymus ir laikytis savo galimybes atitinkančio plano.

Ar išpardavimo perlai būna tikri?

Kartais nutinka taip, kad per išpardavimą vis vien pamatote tą daiktą, kurio pirkti neplanavote, bet labai norėtumėte. Tokį norą dažnai paskatina ir itin patraukli kaina, kai daiktas, pavyzdžiui, parduodamas už perpus ar net daugiau mažesnę kainą.

Tokiu atveju emocijos sako, kad būtų tiesiog neprotinga nepasinaudoti tokiu puikiu pasiūlymu, ir daiktai sukrinta į mūsų pirkinių krepšelį.

Kad tokie emociniai pirkiniai nepasirodytų išties visai nereikalingi, prieš įsigydami smarkiai nukainotą daiktą atkreipkite dėmesį, kokia buvo tikra jo kaina iki nuolaidos. Ir užduokite sau klausimą: ar pirkčiau šį daiktą, jei jis būtų be nuolaidos? Jei atsakymas „ne“, šis daiktas būtų jums per brangus, greičiausiai jums jo ir nereikia ir tai tėra emocinis pirkinys. Bet, jei pirktumėte jį ir už realią kainą nė nedvejodami, gali būti, kad radote tikrą išpardavimo perlą, kuris jus džiugins dar ilgai ir ras vietą namuose.

Kaip nepamesti galvos internete?

Per išpardavimą apsipirkti internetu labai patogu, nes galima analizuoti įvairias elektronines parduotuves, ieškoti geriausio pasiūlymo ir kainos neišėjus iš namų. Tačiau prieš apsiperkant internetu svarbu nepamesti galvos.

Jei prekės kaina atrodo neįtikėtinai patraukli, o visur kitur ji kainuoja kelis kartus brangiau, gali būti, kad tai sukčių elektroninė parduotuvė. Todėl labai svarbu atidžiai įvertinti, iš ko perkate, ir neskubėti mokėti, perskaityti kitų pirkėjų atsiliepimus, susipažinti su prekių grąžinimo politika.

Lapkritis iš tiesų yra puikus metas pradėti galvoti apie artėjančias šventes ir dovanas artimiesiems. Protingai pasinaudoję išpardavimo pasiūlymais galime daiktus įsigyti geresne kaina, tačiau svarbu žinoti, kad pati geriausia kaina yra to daikto, kurio nenupirkome.

*SEB banko užsakymu tyrimą šių metų lapkričio mėnesį atliko bendrovė „Norstat LT“. Apklausoje dalyvavo 1000 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 74 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją