Apsibrėžkite savo biudžetą


Mokyklinių prekių pasiūla rugpjūčio mėnesį smarkiai išauga. Dėl prekių gausos gali būti sunku rinktis, galima prisipirkti daugiau, negu reikia. Todėl žinoti, kas būtina, ir įvertinti savo finansines galimybes – itin svarbu. Nustatyta didžiausia suma, kurią galite išleisti vaiko pirkiniams, padės kritiškiau ir neskubant nustatyti, ko jūsų vaikui iš tiesų reikia.

Jei nežinote, kaip suplanuoti biudžetą, iš anksto pasitikrinkite, kokios mokyklinių reikmenų kainos vyrauja rinkoje, ir paskaičiuokite, kiek kainuotų reikalingi daiktai, pagalvokite, ar galite tokią sumą išleisti. O gal turite pažįstamų, kurie jau leidžia vaikus į mokyklą, tad galite pasinaudoti ir jų gerąja patirtimi. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kainos kasmet keičiasi. Remiantis vartotojų kainų pokyčiais, apskaičiuotais taikant vartotojų kainų indeksą, lyginant praėjusių metų birželio mėnesį su šių metų tuo pačiu laikotarpiu, nustatyta, kad raštinės ir piešimo reikmenų kainos augo daugiau negu dešimtadaliu (13,3 proc.), o knygų – 4,5 procento. Todėl atitinkamai dėliojant biudžetą svarbu į tai atsižvelgti. Vis tik didžiausią dalį suplanuotos sumos teks skirti uniformai, pratyboms ir kokybiškai kuprinei. Pirmiausia rekomenduojama atimti šias didžiausias išlaidas ir tik tada žiūrėti, kiek liko kanceliarinėms prekėms.

Susidarykite reikalingų prekių sąrašą


Kai kurios mokyklos padeda tėvams pateikdamos mokiniams reikalingų prekių sąrašus. Pasidomėkite – gal ir jūsų mokykla yra sudariusi tokį sąrašą. Jeigu ne, galbūt galite pasinaudoti kitos mokyklos pateiktu sąrašu. Turėdami reikalingų daiktų sąrašą ne tik nenukrypsite nuo suplanuoto biudžeto, bet ir neįsigysite per daug nereikalingų daiktų.

Savaime suprantama, kad pirmaklasiui reikės nupirkti daug naujų daiktų – nuo kanceliarinių priemonių iki uniformos. Tačiau, jei jūsų vaikas nebe pirmokas ar turi vyresnių brolių, sesių, pusbrolių, pagalvokite, kuriuos daiktus galite panaudoti. Galbūt praėjusiais metais brolio išaugti sportiniai bateliai vis dar kaip nauji, o sesės dailės reikmenys liko beveik nepanaudoti. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir būsite draugiški gamtai – mažiau pirkdami, mažiau jai kenkiame.

Nesusipirkite visko iš anksto


Nepaisant to, kad parduotuvės vilioja susipirkti viską dar iki mokslo metų pradžios, o matant tokią didelę pasiūlą sunku susilaikyti, rekomenduojama iki mokslo metų pradžios nusipirkti tik būtiniausius daiktus: plunksnakotį, pieštuką, keletą sąsiuvinių. Vėliau, rugsėjo pirmomis savaitėmis, prekybininkai, siekdami nesandėliuoti prekių, dažnai pasiūlo dar geresnes kainas, negu siūlė per akcijas. Todėl pirmiausia patartina skirti pinigų uniformai įsigyti, o pratybas nusipirkti vėliau, geresnėmis kainomis.

Aprangai ir avalynei skirkite mažiau


Gera žinia, kai mokykloje vaikai dėvi uniformą: darbo dienomis drabužių vaikui reikės kur kas mažiau, negu buvo reikalinga lankant darželį. Jei uniformos mokykla nereikalauja, vis vien rekomenduojame ją lyg susikurti patiems: klasikinis megztukas, pora vienodų marškinėlių, kelnės, sijonas. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir laiko kiekvieną rytą galvodami, kuo aprengti vaikus. Vaikai auga labai greitai, todėl jiems nereikia daug to paties dydžio drabužių, nes dalis jų tiesiog nebus panaudoti, o pinigus teks išleisti.

Nors vartotojų kainų pokyčiai, apskaičiuoti taikant vartotojų kainų indeksą, rodo, kad aprangos ir avalynės kainos, palyginti su praėjusių metų birželio mėnesiu ir tuo pačiu laikotarpiu šiemet, paaugo nedaug, vos 2,3 proc., tačiau vis tik rūbai ir avalynė sudaro didelę išlaidų dalį.

Jei per mokslo metus pajusite, kad ko nors trūksta, visada galima vadovautis ir tvarumo principais: suorganizuoti, pavyzdžiui, drabužių ar kitų daiktų mainus. Taip sutaupysite ne tik pinigų, bet ir praleisite puikią popietę ir būsite draugiški aplinkai.

Pirmiausia – kokybė, tada – kiekis


Suprantama, kad ne visi gali sau leisti pirkti kokybiškus daiktus – jie tiesiog kainuoja brangiau. Tačiau, jei tokią galimybę turite, rinkdamiesi mokyklinius daiktus pirmiausia dėmesį kreipkite į kokybę.

Anot specialistų, kokybė ypač svarbi renkantis kuprinę ir parkerį. Kuprinė tarnaus kiekvieną dieną ir turės įtakos vaiko sveikatai (ypač nugarai), tad ji turėtų būti ergonomiška, tvirta ir nekaboti žemiau vaiko juosmens. Parkerio plunksna turi būtų pakankamai tvirta, kad smarkiau spustelėjus nelūžtų.

Į mokyklą išleisti pirmoką yra išskirtinis ir emociškai svarbus įvykis tiek vaikui, tiek jo tėvams. Tinkamai susiplanavus išlaidas, ir moksleivis bus patenkintas, ir tėvams neteks patirti streso dėl viršyto biudžeto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją