Pirma, tai nesudėtinga. Antra, tai leistų padidinti valstybės tarnautojų atlyginimus. Trečia, viešasis sektorius taptų efektyvesnis, skaidresnis, o piliečiai labiau džiaugtųsi jų aptarnavimo kokybe.

Nesudėtinga

Pastaruoju metu viešasis sektorius labai daug investavo į informacines technologijas. Įsigijimo ciklas užtrukdavo kelerius metus. Tuo tarpu nusipirkti robotą – tai kaip nusipirkti „Ekselį“.

Robotai daug kartų pigesni, diegiami greitai, jiems nereikia ypatingų strategijų ir jie leidžia pamatyti apčiuopiamą rezultatą jau po dviejų mėnesių.

Viena pirmųjų tuo įsitikino Nacionalinė mokėjimo agentūra, įdarbinusi Robį NeMigĄ, gebantį dirbti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Naujasis kolega administruoja 12 000 kasmetinių rėmimo prašymų ir vienas pats per parą gali atlikti 6 darbuotojų dienos darbą.

Tai yra serveryje sėdinti programinė įranga, kuriai paprasta formuluoti užduotis.

Taip jau yra – viešajame sektoriuje apstu darbų, kurie reikalauja daug laiko, turi daug duomenų, yra standartizuoti, pasikartojantys, monotoniški, todėl tiesiog prašyte prašosi žmogiškosios klaidos. Šiems darbams dažniausiai nereikia ypatingų žinių, labiau tiesiog žinoti taisykles. Tokių užduočių apstu personalo, finansų, informacinių technologijų ar įsigijimų srityse.

Tokie darbai paprastai neįkvepia darbuotojų. Robotai juos galėtų atlikti pigiau, greičiau, efektyviau ir be klaidų, o tikrieji darbuotojai savo laiką ir energiją galėtų skirti aukštesnės vertės darbams, kurių iš tiesų visuomenei labai reikia.

Robotai gali pakelti atlyginimus

Neretai matau, kad valstybės tarnautojai bijo robotų, nes jie gali atimti iš jų darbo vietas.

Bet darbo vietas atims ne jie. Mažinti darbo vietas viešajame sektoriuje vers neigiama demografijos situacija, senstanti visuomenė ir mažėjantys biudžetai. Tuo pačiu duomenų srautai tik didės, kaip ir piliečių lūkesčiai. Viešojo sektoriaus laukia nuolatinis spaudimas darytis efektyvesniais.

Laiku įdarbinus robotus, šis spaudimas su mažiau padaryti daugiau bus nesunkiai įgyvendinamas.

O ką tai reiškia valstybės tarnautojui? Tiems, kurie turi motyvacijos dirbti, robotai yra ne grėsmė, o galimybė. Tai reiškia, kad jie turės galimybę dirbti strategiškai svarbesnius ir inovatyvesnius darbus. Neišvengiamai augs jų kompetencija ir konkurencingumas darbo rinkoje.

Taip pat atsiras galimybė sutaupyti pinigų. Reikės mažiau žmonių, atliekančių techninį darbą. Galima bus nebepirkti sudėtingų informacinių technologijų sistemų, o jas pakeisti pigesniais robotais. Tai leis viešojo sektoriaus darbuotojams padidinti atlyginimus. Galbūt netgi reikšmingai.

Gerų darbuotojų reikės visada. Robotas daro vieną darbą ir yra protingas tiek, kiek jį užprogramavo žmonės.

Kur tai gali nuvesti viešąjį sektorių?

Nors robotų istorija prasidėjo prieš dešimt metų, Lietuva dar tik dabar svarsto galimybes, kaip juos pritaikyti viešajame sektoriuje. Bet ir tai yra gerai.

Taip pat yra gerai, kad jau esama atskirų pavyzdžių, kai inovatyvios viešojo sektoriaus įstaigos įdarbina robotus.

Visgi didžiausią naudą gausime tuomet, jei turėsime aiškų planą, ką kartu su robotais norime pasiekti. Diegdami juos turėtume būti nuolatinėje pokyčių būsenoje ir ieškoti, kaip geriausiai galėtume reinvestuoti robotų atpalaiduotą darbuotojų laiką ir suteikti geresnes paslaugas piliečiams.

Pasidžiaugus, kiek daug darbų gali nuveikti vienas robotas, svarbu neužsimiršti ir galvoti, kaip naujosios technologijos galėtų pakeisti mūsų kultūrą ir mąstymą.

Ir svarbiausia, technologinė pažanga suteikia Vyriausybei pasirinkimą. Ji gali pasirinkti, kaip pasinaudoti technologijų nauda. Ji gali nuspręsti sumažinti viešąjį sektorių, nes tinkamas technologijų įdarbinimas tai leis. Ji taip pat gali nuspręsti suteikti galimybę darbuotojams imtis didesnių iššūkių, inovatyvesnių ir strategiškesnių darbų. Tai verstų darbuotojus tobulėti, išmokti naujų ir vertingesnių dalykų, praversiančių ateityje, didėtų pasitikėjimas viešuoju sektoriumi.

O tada mes taptume efektyvesne valstybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)