Ką svarbu žinoti apie laikiną įmokų sustabdymą


Nusprendus dalyvauti II pensijų kaupimo pakopoje, kaupimas vyksta iki pensinio amžiaus. Galimybės dalyvavimą II pakopoje nutraukti anksčiau ir pasiimti sukauptas lėšas Pensijų kaupimo įstatyme nėra numatyta – tokiu būdu siekiama, kad kaupiantieji nesusiviliotų pasiimti kaupiamų lėšų anksčiau siekiamo tikslo ir būtų apsaugoti sulaukę pensinio amžiaus.

Tačiau įstatymas numato galimybę pensijų kaupimą II pakopoje laikinai sustabdyti. Per visą kaupimo laikotarpį įmokų „atostogas“ galima pasiimti daugiausia 12-ai mėnesių. Ši pertrauka gali būti dalijama po keletą mėnesių, tačiau svarbu, kad bendra trukmė nebūtų trumpesnė nei mėnuo ir neviršytų vienų metų.

Vis dėlto prieš priimant sprendimą pasinaudoti laikina įmokų stabdymo galimybe, reikėtų gerai įvertinti jos būtinybę. Tokia galimybė įstatyme numatyta dėl tokių situacijų ir laikotarpių, kai žmogus gali patirti laikinų finansinių sunkumų ir tuo metu pensijų kaupimui skiriamos lėšos gali būti ypač reikalingos kitiems svarbiems asmeniniams poreikiams patenkinti.

Įmokų „atostogos“ – ne spontaniškiems norams patenkinti


Apsvarstyti galimybę pasinaudoti laikinu įmokų stabdymu verta tiems, kurie netikėtai susiduria su laikinais finansiniais sunkumais. Įmokų „atostogos“ galėtų būti tinkamas pasirinkimas patiriant lėšų trūkumą pirmo būtino išlaidoms, pavyzdžiui, maistui, būsto išlaikymui, sveikatos apsaugai, ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, susijusių su gyvenamuoju būstu, vykdymui ar susiklosčius sudėtingoms šeimyninėms aplinkybėms, kritinių ligų, nelaimingų atsitikimų atvejais.

Norint pinigus skirti ne pirmo būtinumo išlaidoms (poilsiui, pramogoms), trumpalaikių įsipareigojimų, tokių kaip greitieji kreditai ar lizingas, vykdymui, laikinas įmokų stabdymas – tikrai ne pats tinkamiausias sprendimas. Įmokų „atostogomis“ taip pat nereikėtų naudotis tik todėl, kad įstatymas numato tokią galimybę.

Stabdyti įmokų taip pat neverta, jei šiuo metu nedirbate. Jeigu negaunate su darbo santykiais susijusių pajamų, nemokate mokesčių, tuomet ir įmokų pervedimo į fondą procesas išsijungia automatiškai, nes yra susietas su darbo užmokesčiu. Tas pats mechanizmas taikomas dirbantiems svetur ir pajamas gaunantiems ne Lietuvoje. Pervedimo į fondą procesas automatiškai įsijungia pradėjus pajamas gauti ir mokesčius mokėti Lietuvoje.

Motinystės / tėvystės atostogų metu patys tėvai į pensijų fondą įmokų nemoka, tačiau valstybė ir toliau perveda 1,5 proc. nuo šalies vidutinio atlyginimo atitinkamai vienam iš vaiką prižiūrinčių tėvų, kuris juo rūpinasi ir gauna vaiko priežiūros išmoką. Tad tokiu atveju skubėti stabdyti įmokų taip pat nereikėtų – vaiko priežiūros laikotarpiu įmokų pervedimas automatiškai sustos, o atsinaujins grįžus į darbus.

Jei norite investuoti per kitas priemones ir dėl to laikinai sustabdyti įmokas, vertėtų atidžiai išanalizuoti, ar tam pačiam pensijos kaupimo tikslui investuodami savarankiškai turėsite palankesnes galimybes pasiekti geresnį rezultatą. Kaupimas pensijai II pakopoje yra bene efektyviausias kaupimo būdas dėl mažų mokesčių, pridedamos valstybės paskatos, investavimo strategijos, kuri automatiškai prisitaiko prie jūsų amžiaus, mokestinės lengvatos pradėjus naudoti sukauptas lėšas.

Įmokų „atostogų“ pasirinkimo priežastys – įvairios


„Sodros“ duomenimis, iš maždaug 1,4 mln. kaupiančiųjų II pensijų pakopoje laikino pensijų kaupimo sustabdymo galimybe pasinaudojusių yra apie 7 proc.

Priežastys, dėl kurių gyventojai renkasi pasinaudoti įmokų „atostogomis“ – labai įvairios. Vienos jų būna tikrai svarbios, susijusios su laikinais finansiniais sunkumais. Vis dėlto yra ir tokių atvejų, kai šia galimybe pasinaudojama nesant būtinybės. Pavyzdžiui, norint pinigus išleisti dabar, užuot atidėjus ateičiai ir įdarbinant juos pensijų kaupime.

Ne visi besirenkantys laikiną įmokų stabdymą išnaudoja visą 12 mėnesių laikotarpį iškart. Planuodami savo poreikius kai kurie ima mėnesį, du ar pusmetį įmokų „atostogų“. Pamokantys yra ir tokie atvejai, kai kreipiamasi su prašymu laikinai sustabdyti įmokas dėl kilusių finansinių sunkumų, tačiau žmogus jau kažkada yra išnaudojęs visas įmokų „atostogas“ ir reikiamu metu papildomai pasinaudoti šia galimybe jau nebegali. Tokiais atvejais paaiškėja, kad ankstesniam kaupimo stabdymui svarių priežasčių visgi nebuvo.

Kelios dešimtys papildomų eurų šiandien ar tūkstančiai ateityje?


Tarp besirenkančiųjų laikinai sustabdyti pensijų kaupimą galima išgirsti nuomonių, kad kelios dešimtys papildomų eurų šiandien piniginėje turi didesnį „svorį“ nei vieni prarasti metai bendrame pensijos kaupime. Vis dėlto, reikėtų remtis ne kalbomis, o skaičiavimais.

Pavyzdžiui, vidutinį darbo užmokestį, kuris šiuo metu yra apie 2000 eurų per mėnesį (neatskaičius mokesčių), uždirbantis ir II pakopoje pensijai kaupiantis žmogus skiria 60 eurų kaupimo įmoką per mėnesį (2000 Eur × 3 proc. = 60 Eur). Per metus tai sudaro 720 eurų. Kaupiantiesiems valstybė skiria paskatą iš biudžeto lėšų, kuri šiais metais sudaro 27,04 euro per mėnesį, tad per 2024 metus gausis beveik 325 eurai. Taigi nuo vidutinio darbo užmokesčio šiemet visa kaupimui atidedama suma su valstybės paskata sudarytų 1045 eurus per metus.

Tarkime, II pensijų kaupimo pakopoje dalyvaujantis gyventojas nusprendžia šiemet visiems kalendoriniams metams sustabdyti kaupimą manydamas, kad 720 eurų šiais metais jam galbūt bus vertingesni negu vieni prarasti ilgalaikio kaupimo metai ir metus negauta valstybės parama. Skaičiavimų pavyzdyje* matome, kokią vertę galėtų pasiekti tokios sumos įdarbinimas pensijų fonde per skirtingus laikotarpius iki pensinio amžiaus.

Skaičiavimai dėl kaupimo II pakopoje

Šie skaičiavimai rodo, kad šiandien atidedama net ir santykinai nedidelė kaupimo suma su valstybės skiriama paskata per ilgą laikotarpį gali virsti į kelis ar net beveik 10 kartų didesnę perkamąją galią turinčias sumas. Kuo kaupimo laikotarpis ilgesnis, tuo geresnius rezultatus galima pasiekti.

Tad kuo jaunesnis kaupiantysis, tuo brangiau jam įmokų stabdymas gali kainuoti. Ir ne tik dėl to, kad sukaupsite mažesnę pinigų sumą, bet ir dėl to, kad nepasiliksite tokios galimybės ateičiai, kai kažkada to gali prireikti daug labiau negu šiandien. Todėl, jei nuspręstumėte naudotis įmokų „atostogomis“, raginu tai daryti tik labai apgalvotai ir atsakingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją