Pasitaiko atvejų, kai šios užklausos pagrindu gauti paieškos rezultatai nedžiugina užklausos davėjo. Pavyzdžiui, asmuo, suvedęs savo vardą ir pavardę į „Google“ paieškos sistemą, tarp gautų paieškos rezultatų randa nuorodą į straipsnį, apie jo atžvilgiu anksčiau vykusį baudžiamąjį procesą, nors pastarojo teistumas laikomas išnykusiu ir jis laikomas neteistu pagal teisės aktų nuostatas.

Atsižvelgiant į tai, kad paieškos sistemoje tarp surandamų, automatiškai indeksuojamų, laikomų ir naudotojams pateikiamų duomenų yra ir informacija apie fizinius asmenis, t. y. apie asmens duomenis, „Google“, kaip paieškos sistemos eksploatuotojui, galioja Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatos.

Tai reiškia, kad asmuo gali kreiptis į „Google“ paieškos sistemos eksploatuotoją ir įgyvendinti Bendrajame duomenų apsaugos reglamente įtvirtintą teisę būti pamirštam, reikalaujant ištrinti nuorodą į duomenis. Tačiau reikia pažymėti, kad pagal „Google“ statistinius duomenis, tik 49,3 proc. tokio pobūdžio prašymų yra tenkinami.

Asmuo, siekiantis, kad iš paieškos sistemos rezultatų būtų pašalinta nuorodos prieiga į tokius duomenis, turėtų užpildyti specialią „Google“ paieškos sistemos eksploatuotojo parengtą formą, kurią galima pasiekti naudojantis nuoroda g.co/legal.

Vis tik reikia pabrėžti, kad prieiga iš rezultato sąrašo, gauto atlikus paiešką pagal duomenų subjekto asmenvardį, bus pašalinta tik tuo atveju, jei nuoroda nukreipia į asmens duomenis, kurie yra netikslūs, pertekliniai ar nebeaktualūs ir viešasis interesas turėti prieigą prie tokių duomenų nėra viršesnis už duomenų subjekto teises.

Gavę prašymą, atsakingi subjektai vertina teisėtus interneto vartotojų, kurie gali būti suinteresuoti turėti prieigą prie tokios informacijos, interesų ir asmens duomenų subjektų teisių pusiausvyrą. Ji gali priklausyti nuo atitinkamos informacijos pobūdžio ir jos ypatingumo duomenų subjekto privačiam gyvenimui, asmens duomenų subjekto padėties viešajame gyvenime bei kitų aplinkybių, priklausomai nuo susiklosčiusios faktinės situacijos.

Atsakingi subjektai, nustatę, kad asmens duomenų subjekto interesas būti pamirštam interneto paieškos rezultatuose yra viršesnis, iš „Google“ paieškos sistemos pašalina tokią nuorodą iš paieškos rezultatų sąrašo.

Tuo tarpu atsakingų subjektų sprendimas, atsisakyti tenkinti asmens prašymą pašalinti nuorodas, nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai.

„Google“ paieškos sistemos eksploatuotojas gali pašalinti tik pačią nuorodą į turinį, kuriame nurodyti pasenę, nebeaktualūs ar netikslūs asmens duomenys, tačiau ne patį interneto svetainės turinį. Norint pašalinti patį turinį, asmuo su reikalavimu ištrinti duomenis turi kreiptis tiesiogiai į interneto svetainės valdytoją, kurio interneto svetainėje ši informacija yra patalpinta.

Atskirai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra pažymėjęs, jog Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas tiesiogiai taikomas tik Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse. Todėl, kai „Google“ paieškos sistemos eksploatuotojas tenkina asmens prašymą pašalinti nuorodas, jis privalo pašalinti prieigą prie nuorodų iš sistemų versijų, kurių domenai priklauso ES valstybėms narėms, t. y. iš google.lt, google.lv. ir kitų.

Tai reiškia, kad sistemų versijose, kurios nepriklauso ES valstybėms narėms, prieiga prie nuorodos gali išlikti prieinama, nors asmens prašymas būti pamirštam „Google“ paieškos sistemos rezultatuose ir buvo tenkintas. Pažymėtina, kad „Google“ yra įdiegusi ir šiuo metu taiko geografinės vartotojo vietos nustatymo metodą, dėl to paieškos sistemos pateikti paieškos rezultatai priklauso nebe nuo domeno, o nuo paieškos vietos.

Atsižvelgiant į tai, galimybė ir toliau ES valstybėje narėje pasiekti prieiga į pašalintą nuorodą išlieka, tačiau interneto vartotojas, norėdamas tai padaryti, turėtų pasitelkti specialius įrankius ir „Google“ paieškos sistema naudotis užšifravus naudojamo įrenginio IP adresą ir geografinę vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją