Ir vis dėlto, kartais nutinka taip, kad kelyje į naują profesiją užklumpa sunkumai, tampantys priežastimi atsisakyti persikvalifikavimo užmojų. Tad kaip tinkamai pasirengti karjeros krypties keitimui ir ko tikėtis šio proceso metu?

Įvertinkite savo esamą padėtį. Sveikas noras keisti karjeros kryptį – toks, kuris kyla iš svajonės dirbti kitokį, mums labiau tinkamą, darbą. Tačiau kartais už to slypi troškimas kuo greičiau pabėgti nuo esamų nepriimtinų sąlygų ir į naują sritį neriama neapgalvojus, koks gi iš tiesų darbas būtų tinkamiausias. Tad pirmiausia įvertinkite, kas konkrečiai dabartinėje srityje jums patinka, o ko savo naujoje kryptyje vis tik matyti nebenorite. Prisiminkite ir savo vertybes – jos bus pats tikriausias lakmuso popierėlis vertinant naujos krypties tinkamumą jums.

Išsigryninkite savo viziją. Apgalvokite, kaip atrodo jūsų idealus galutinis tikslas? Kai pakeisite savo karjeros kryptį, kaip atrodys jūsų norima kasdienybė darbe? Kokias užduotis jūs atliksite, su kuo bendrausite, kaip jausitės, kaip atrodys jūsų aplinka, kiek jūs uždirbsite? Kaip darbas derės su kitomis jūsų gyvenimo sritimis?

Susidėliokite detalų planą. Karjeros krypties keitimas gali būti daug laiko ir energijos resursų reikalaujantis projektas. Tačiau, jei kiekvieną jo žingsnį detaliai susidėliosite ant popieriaus, jis atrodys daug paprastesnis, nes matysite ne tik didelį galutinį tikslą, bet ir mažus kasdienius darbus, užtikrinančius, kad tikslą pasieksite. Pasižymėkite savo užduotis laike, o geriausia – susidėkite jas į kalendorių, kad nebereiktų galvoti, ką ir kada turite padaryti.

Būkite pasirengę mokytis. Ruošdami planą pasidomėkite, kokių įgūdžių, kurių dar neturite, jums prireiks. Detalizuokite: kur juos įgysite, kiek laiko tam skirsite, kada tai darysite, galbūt – ko atsisakysite, kad atrastumėte laiko ir energijos mokymuisi. Į mokymosi galimybes žvelkite plačiai – susiplanuokite ne tik, kaip gausite teorinių žinių. Kuo daugiau turėsite praktinės patirties, tuo paprasčiau bus susirasti darbą ir susitarti dėl geresnio atlyginimo. Galbūt praktikos galite įgauti savanoriaudami, dirbdami papildomą darbą nevisu etatu ar kelias valandas per savaitę dirbdami kaip laisvai samdomas specialistas.

Turėkite finansinį planą. Realiai įvertinkite, kaip karjeros krypties keitimo procese keisis jūsų finansinė situacija. Nauja sritis paprastai reiškia ir mažiau patirties, o tai gali lemti ir kuklesnį atlyginimą. Jei reikia, susiplanuokite, kaip sukaupsite savo finansinę pagalvę šiam pereinamajam laikotarpiui.

Atnaujinkite savo gyvenimo aprašymą. Kad ir kokius darbus dirbote anksčiau, visuose juose kaupėte „minkštuosius“ įgūdžius, tokius kaip gebėjimas pasiekti tikslų, dirbti komandoje. Apsvarstykite, kokių turite bendrųjų įvairiose srityse pritaikomų gebėjimų, ir savo gyvenimo aprašyme akcentuokite juos. O aprašydami savo profesinę patirtį detalizuokite, kokius rezultatus pasiekėte, o ne užduotis, kurias atlikdavote.

Žvelkite į savo karjeros krypties keitimą su smalsumu ir įsipareigojimu. Laikotarpis, per kurį įvyks karjeros krypties pokytis, gali būti intensyvus, tačiau šios kelionės metu įgyta patirtis, profesinis ir asmeninis tobulėjimas gali džiuginti ne mažiau nei nauja jūsų veiklos sritis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją